Satsningen på att få unga i arbete presenterades som regeringens tyngsta vallöfte i höstas. När jobbpaketet lades fram i dag finns mycket av det som lovades då med. Som huvudlöftet – att ingen ung ska behöva vara arbetslös i mer än 90-dagar.
– Vi har lovat en 90-dagarsgaranti, och det ska vi klara, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson under presskonferensen.
En av huvudinsatserna för att klara det är satsningen på utbildningskontrakt. Det innebär insatser för alla mellan 20 och 24 år som inte har slutfört sin gymnasieutbildning. Målet är att alla ska ha en gymnasieexamen.
– Gymnasiekompetens är en av de viktigaste nycklarna för att komma in på arbetsmarknaden och bli kvar där, säger Ylva Johansson.
Traineejobb för arbetslösa
Men den allra största åtgärden för att få unga i arbete är satsningen på traineejobb. Den som har gått ut gymnasiet men ändå är arbetslös ska kunna få ett traineejobb där halva tiden är arbete, och halva tiden utbildning. Det inom yrken där det råder brist i dag.
– Syftet är att unga ska etablera sig och bli kvar på arbetsmarknaden, samtidigt som vi klarar kompetensförsörjningen, säger Ylva Johansson.
För att företag ska vilja anställa kommer traineejobben vara subventionerade, staten står för 50 procent av lönekostnaden. För jobb inom skola, sjukvård och fritidshem blir subventioner istället 100 procent. Men bara för den som har varit arbetslös i minst sex månader. Från början var planen att alla traineejobb skulle vara fullt subventionerade. Dessutom har antalet traineejobb, 590 i år, blivit färre jämfört med under valrörelsen, då Socialdemokraterna lovade totalt 32 000 jobb.
SSU ligger bakom idén
Idén om 90-dagarsgaratin kommer från ungdomsförbundet. För två år sedan lobbade SSU:s förre ordförande Gabriel Wikström hårt mot kommunpolitiker, och under S-kongressen i april 2013 röstade en majoritet i partiet för att lägga ett förslag om 90-dagarsgaranti. Därefter gjorde Stefan Löfven förslaget till partiets främsta vallöfte. Ellinor Eriksson, förbundsordförande i SSU, tycker att det är bra att regeringen nu gör verklighet av vallöftet, men hon hade gärna sett att mer pengar avsattes.
– Att 90-dagarsgarantin nu börjar genomföras är glädjande, och kommer betyda mycket för de unga som saknar jobb och utbildning. Självklart hade SSU velat se att arbetet kunnat gå ännu snabbare och att ännu mer pengar investerats, men det här är en bra start. Jag förväntar mig att ytterligare steg tas under mandatperioden, säger hon.
Totalt kommer jobbsatsningen kostar 515 miljoner kronor under 2015. Nästa år handlar det om cirka 1,5 miljarder.