– Oavsett om tjänster förmedlas via appar, eller om arbete sker hemma vid köksbordet så ska det inte finnas några oklarheter om arbetsmiljöansvaret. Alla som arbetar i Sverige ska ha en god och säker arbetsmiljö, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en pressträff.
Hon menar att lagstiftningen inte har hängt med när allt fler arbetar för appföretag. Därför ska en utredning tillsättas som ser över hur lagstiftningen kan ändras så att det blir tydligt vem som har arbetsmiljöansvaret.
– Här behöver det tydliggöras att arbetsgivare som anställer via appar på samma sätt är ansvariga för arbetsmiljön som när du jobbar på ett kontor eller en butik eller i en restaurang, säger Eva Nordmark till Sveriges Radio.
Transport välkomnar strategin
På Transportarbetarförbundet, som länge arbetat för att giganställda ska kunna organisera sig, välkomnas den nya arbetsmarknadsstrategin.
– Det här behövs verkligen. Gigjobbare har inte alls samma skydd som den med en vanlig anställning. Deras arbetsmiljö behöver bli bättre, och det behöver klargöras vem som har ansvar för arbetsmiljön, säger Martin Miljeteig, central ombudsman på Transport.
Han menar att gigarbetare generellt är ganska utsatta idag. Skulle något hända under ett arbetspass är det oklart vem som bär ansvaret.
– Säg att du jobbar för ett plattformsföretag och ska hämta en produkt åt en kund, vad händer om du trillar i trappan och skadas? Eller om produkten går sönder? Det är sällan tydligt vem som bär ansvaret i sådana situationer.
Hoppas på lagändring
Martin Miljeteig hoppas nu att regeringens arbetsstrategi kommer att leda till en lagändring, där det blir tydligt att giganställda har samma skydd som övriga på arbetsmarknaden.
– Arbetsmiljöansvaret behöver utredas, men det behövs också en lagändring så att de som inte sköter sig ska kunna få vite. Samma skydd måste gälla alla anställda, även de som tar gigarbete, och regionala skyddsombud måste få tillgång även till den här typen av arbetsplatser, säger han.
Än så länge har flera gigföretag varit kritiska till att behöva ta arbetsgivaransvar. Enligt sajten Breakit menar de att deras roll är att tillhandahålla en digital plattform, där människor under eget ansvar kan sälja och köpa tjänster. I höstas kom dock ett beslut som kan göra det svårare för gigbolagen att avsäga sig arbetsgivaransvar
– Arbetsmiljöverket slog då fast att techbolaget Taskrunner, som förmedlar olika tjänster till privatpersoner via en app, är arbetsgivare till de runt 15 000 personer som utför tjänsterna. Därmed måste de också ta ansvar för arbetsmiljön, menade Arbetsmiljöverket.