När regeringen presenterade satsningen var det för att ge kommunerna möjlighet att låta asylsökande unga bo kvar där de går i skolan och har skaffat vänner.
– Det är så vi tycker att pengarna bör användas. Vi är glada att fler och fler kommuner också bestämmer sig för att använda pengarna till att låta ungdomarna bo kvar. Men rent juridiskt är det upp till de styrande politikerna i respektive kommun att avgöra hur de vill använda pengarna, säger Per Bolund.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Bästa lösningen”
Han har förståelse för kritiken att pengarna borde ha öronmärkts på något sätt, men menar att det inte var möjligt.
– Jag förstår att det kan verka som det, men då hade det inte varit möjligt att få ut pengarna i tillräckligt god tid för att de skulle hinna användas som det var tänkt. Det viktigaste för oss är att så många ungdomar som möjligt kan bo kvar på den plats där de börjat rota sig, medan de väntar på beslut från Migrationsverket. Då var det här alternativet det bästa möjliga. En lösning med efterhandskontroll av hur många ungdomar som bor kvar i kommunen skulle ha krävt en administrativ hantering vid Migrationsverket, som skulle gjort att medlen inte hade kunnat betalas ut till kommunerna under 2017.
SKL framförde kritik i samband med bidraget och menade att ett annat direktiv från regeringen till Migrationsverket att bättre anpassa deras boende till gruppens behov hade varit bättre. Hur ser du på det?
– När vi arbetade fram det här förslaget landade vi i slutsatsen att ett tillfälligt kommunbidrag var den bästa lösningen för att snabbt hitta en lösning som gav så många ungdomar som möjligt möjlighet att bo kvar under sin asylprocess.
Viktig pusselbit
De extra bidragen till kommunerna handlar om 390 miljoner kronor som betalades ut i slutet av 2017 och 195 miljoner kronor som kommer att betalas ut i början av 2018. Utöver kommunpengarna har regeringe också infört möjligheten för asylsökande som fyllt 18 år att börja nationellt program på gymnasiet.
– Det är en viktig pusselbit för ungdomarnas etableringsprocess och förutsättningarna för att bo kvar på samma plats. I övrigt kommer vi i vanlig ordning att följa frågan och vara beredda att agera beroende på hur läget utvecklas, säger Per Bolund.