BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Syftet med alterneringsåret menar de framför allt skulle vara att stävja den eskalerande sjukfrånvaron, som till stor del består i en ökad psykisk ohälsa och stressrelaterade ångestdiagnoser.
”För att bidra till rörlighet, utveckling och minska risken för arbetslöshet och ohälsa bör det övervägas om staten borde understödja en möjlighet till ett så kallat alterneringsår”, skriver Ylva Johansson och Isabella Lövin på DN Debatt.
Medan det för den anställde kan vara en möjlighet till personlig utveckling, omskolning och att prova på ett annat yrke, kan det för den arbetslöse innebära en chans att ta sig in på arbetsmarknaden, fortsätter de.
Kritik från höger
Alliansföreträdarna Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) gick genast i taket och riktade skarp kritik mot förslaget på Twitter.
”S har tappat kontakt med både verkligheten och vanligt folk. Bidrag för att inte jobba och hårdare reglerad arbetsmarknad”, skrev Annie Lööf.
Jan Björklund fyllde i med: ”Nytt namn på friår. Fattar inte varför regeringen överger arbetslinjen”.
”Genialiskt”
Kalle Jansson, dokumentärfilmare från Stockholm och en av dem som under mitten av 00-talet tog ett så kallat friår, tycker dock att initiativet är genialiskt.
– Jag hade jobbat på posten i Järfälla sedan jag gick ut gymnasiet fem år tidigare. För mig passade friåret väldigt bra. Jag tog ett år ledigt för att resa runt i Sydamerika och vidga mina perspektiv på tillvaron. Det är ju väldigt lätt att glida in i ett mönster och köra fast när man jobbar heltid, vilket var precis vad som hade hänt mig, säger han.
Om han inte tagit sitt friår hade han kanske fortfarande arbetat kvar på posten, konstaterar Kalle Jansson.
– Det är inget fel i det såklart, men jag ville något annat, jag ville plugga. I Chile fann jag en dokumentärfilmsutbildning som jag sedan gick. Det var det som ledde mig in på det jag gör i dag, säger han.
”Livsbejakande idé”
Även flera av hans kollegor på posten, som jobbat där i över 30 år, utnyttjade friåret under 00-talet.
– Hela idén var jättefin, men kanske egentligen inte menad för en sådan som mig, en 25-åring som ville resa jorden runt. Men de som jobbat där i över 30 år fick en möjlighet till vila och återhämtning, samtidigt som andra fick en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Det är en väldigt livsbejakande och mänsklig idé, säger Kalle Jansson.
Regeringens särskilda utredare Bo Melin, professor i klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, konstaterade att friåret främjar hälsan och livskvaliteten, för både vikarien och den friårslediga. ”Nära hälften av vikarierna och 86 procent av de friårslediga anser att välbefinnandet har ökat under försöksperioden”, skrev han i sin utredning av friåret från 2006.