”Regeringen offrar ekonomin för att blidka högernationalister”
Eric Peterson kom från USA till Sverige 2020 för att arbeta som mjukvaruingenjör. Om hans ansökan om medborgarskap inte hunnit processas innan den nya lagen träder i kraft, blir den ogiltig.
Bild: Naomi Ominey Pongolini
Dagens ETC
Regeringen skärper kraven för medborgarskap. Samtidigt skriker företagen efter kvalificerad arbetskraft. I ett remissvar protesterar nu invandrare i techindustrin mot den nya politiken.
– Det känns inte bra att bo här som invandrare just nu. Folk känner sig inte välkomna, säger mjukvaruingenjören Eric Peterson.
Sol. Direktflyg till hela världen. Människor som talar hans modersmål. Därutöver skattelättnader och ett snabbspår till medborgarskap. Madrid har många fördelar gentemot Stockholm. Och om Sverige inte vill ha honom...?
Carlos befinner sig just nu i den spanska huvudstaden. Här ska han vara en vecka för att känna efter om han kan tänka sig att flytta hit. I Stockholm, där han har bott i tre år, arbetar han som mjukvaruingenjör på ett stort techföretag.
Han älskar somrarna i Sverige, och systemet som för det mesta fungerar bra. Egentligen hade han velat stanna.
– Men jag måste vara rationell.
I januari presenterade regeringens utredare ett förslag på skärpta krav för personer som ansöker om medborgarskap. En av ändringarna är att den så kallade ”hemvisttiden”, tiden man ska ha bott i Sverige innan man har rätt att ansöka om medborgarskap, förlängs från fem till åtta år.
– Vad hindrar dem från att ändra det till tio år? Jag behöver flytta någonstans där jag kan stanna på lång sikt och bli integrerad, säger Carlos.
88 000 personer kan drabbas
Och ja, migrationsminister Johan Forssell utesluter inte att förlänga tidskravet ytterligare, säger han till Aftonbladet.
Förutom ytterligare tre års hemvisttid föreslås en rad andra åtgärder, bland annat ett mer omfattande samhällskunskapsprov och krav på egenförsörjning, för den som vill bli medborgare i Sverige. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2026.
88 000 personer med öppna medborgarskapsärenden hos Migrationsverket riskerar att drabbas, enligt Aftonbladet.
– Det är många människor som det kan påverka, men i den här bedömningen måste vi prioritera Sveriges säkerhet, sa Johan Forssell till tidningen i februari.
Har någon väl blivit svensk medborgare kan personen inte utvisas, även om hen utgör ett säkerhetshot, poängterar han.
Migrationsminister Johan Forssell (M) och den särskilda utredaren Kirsi Laakso Utvik, under en pressträff där ministern tar emot betänkandet Skärpta krav för svenskt medborgarskap, på tisdagen.
Bild:
Henrik Montgomery/TT
”Otroligt sorgligt”
Nu protesterar 379 arbetskraftsinvandrare i techsektorn mot utredarens slutsatser. De skriver i ett remissvar att förslaget innebär så kraftiga försämringar för deras villkor, att Sverige riskerar att avskräcka kvalificerad arbetskraft från att söka sig till Sverige. Detta i en tid då det råder ”påtaglig kompetensbrist” på området. Tidningen The Local var först med att rapportera om remissvaret.
Det får mig att tro att det inte alls handlar om att göra Sverige säkrare, utan att de bara vill straffa invandrare och få dem att lämna landet.
Manuel har jobbat för ett stort techbolag i Sverige i fem år och väntar på att Migrationsverket ska behandla hans ansökan om medborgarskap. Han tycker att regeringens säkerhetsargument haltar, inte minst eftersom Migrationsverket nyligen skärpt säkerheten i sin prövning av medborgarskap.
– Det får mig att tro att det inte alls handlar om att göra Sverige säkrare, utan att de bara vill straffa invandrare och få dem att lämna landet. Det är otroligt sorgligt.
Ansökan: ogiltig
Hos flera undertecknare finns en stark misstanke om att åtgärderna mer än något annat är politiskt motiverade. Manuel säger att partier som SD, trots att de hävdar motsatsen, inte gör någon åtskillnad mellan de invandrare som sköter sig och de som inte gör det.
– De vill att alla ska lämna, även människor som är uppenbart positiva för landet. Det är nedslående och något jag önskar att regeringen reflekterade över.
– Högern offrar sina egna ekonomiska intressen för att blidka högernationalister, sammanfattar Eric Peterson, som författat remissvaret och samlat in underskrifterna.
Peterson kom från USA till Sverige 2020 för att arbeta som mjukvaruingenjör. Han har ett permanent uppehållstillstånd och planen är att ansöka om medborgarskap i september. Då har han bott här i fem år. Har hans ansökan inte hunnit processas innan den nya lagen träder i kraft blir den ogiltig. På grund av Migrationsverkets långa väntetider är det inte helt osannolikt att det blir så.
Vill locka arbetskraftsinvandrare
Arbetskraft som bidrar till kompetensförsörjning och tillväxt riskerar nu att söka sig till andra länder, säger Eric Peterson.
– När jag och min partner skulle flytta från Seattle gjorde vi – bokstavligt talat – ett kalkylblad där vi jämförde länder som vi kunde flytta till: hur lång tid det tar att få medborgarskap, inom vilken tidsram man skulle behöva lära sig språket.
Det är ironiskt, påpekar han. För samtidigt som regeringen skärper kraven för medborgarskap, tar den steg för att locka fler arbetskraftsinvandrare till Sverige.
– Vi har en jättebrist i Sverige på högkvalificerad arbetskraft … Jag vill att Sverige ska vara det mest attraktiva landet i Europa för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare att söka sig till, sa Johan Forssell till Dagens Industri i december.
Har investerat i Sverige
Migrationsministern satte därför ihop ett näringslivsråd med HR-chefer från fem stora företag i syfte att undersöka hur Sverige kan locka sådan arbetskraft till landet.
Har du funderat på att flytta från Sverige?
– Det är det som är så svårt, säger Eric Peterson.
Han har, liksom flera av de som Dagens ETC pratar med, bott i Sverige i flera år. De har kommit hit för arbete. Sedan har de köpt bostäder, lärt sig språket, skapat kärleksrelationer och knutit an till landet.
– Det skulle kosta mycket att lämna det bakom sig, säger Peterson.
”Ändrar reglerna mitt i spelet”
Utredaren föreslår att ansökningar som inkommit före lagen träder i kraft ska behandlas enligt de gamla bestämmelserna. Migrationsminister Johan Forssell vill dock skippa sådana övergångsregler.
Reid Jackson.
Bild:
Niklas Palmklint
Det är Reid Jacksons enda – men hårda – kritik mot ändringarna. Han är delägare i ett riskkapitalbolag som investerar i techbranschen, är ursprungligen från London och har bott i Sverige i fyra år. Jackson gillar statsminister Ulf Kristersson och är generellt positiv till regeringens politik på migrationsområdet.
– Där jag drar min linje är att de stiftar nya lagar som gäller retroaktivt. Det gör det väldigt svårt för folk som redan har kommit hit, och det sänder en signal till människor som överväger att flytta hit att reglerna kan ändras igen. Jag tror att det undergräver tilliten till regeringen.
Regeringen ”ändrar reglerna mitt i spelet”, tycker Carlos.
– Det lämnar en bitter smak i munnen att kanske behöva lämna allt det jag har investerat i här.
Maktlösa inför staten
Att nya medborgarskapslagar kan införas retroaktivt skapar stor ångest för Manuel. Eftersom invandrare utan medborgarskap inte har rätt att rösta i riksdagsvalet saknar de dessutom makt att påverka politiskt, påpekar han. De är helt utlämnade till regeringsmakten och hur hur välvilligt inställd den råkar vara gentemot nyanlända.
– Det känns inte bra att bo här som invandrare just nu. Folk känner sig inte välkomna, säger Eric Peterson.
Dagens ETC har sökt Johan Forssell. Hans presskontakt skriver i ett mejl att remisstiden löpte ut den 1 april.
– Regeringen håller just nu på att analysera svaren som har inkommit och får återkomma längre fram i processen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.