15 av miljonerna ska gå till att ta fram information och vägledningsuppdrag för att stärka det våldsförebyggande och återfallsförebyggande arbetet i kommuner, som nu får ett större och tydligare ansvar för att erbjuda insatser för att förändra beteendet hos de som utövar våld i nära relationer.
Regeringen har nyligen också föreslagit förändrad lagstiftning så att barn som bevittnar våld i hemmet ska få förstärkt stöd och att det ska införas en sekretessbrytande bestämmelse som gör att bland annat vårdpersonal ska kunna lämna över information till polismyndigheten vid misstanke om att någon kan komma att utsättas allvarliga brott i en nära relation.
– Vi avsätter också pengar som ska gå direkt till stödlinjer som arbetar våldspreventivt och till insatser mot våld i unga relationer, men vi återkommer till exakt hur de kommer att användas, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) till Dagens ETC.
Den sista delen av de 37 miljonerna kommer att öronmärkas för arbete mot prostitution och människohandel.
– Vi har sett en ökande utsatthet under pandemin på grund av ökad press på människor över hela världen. De här pengarna är tänkta att gå till finansiering av bland annat regionkoordinatorer, till att utbilda personal och till uppsökande arbete, säger Märta Stenevi.
Har ni några siffror på exakt hur illa det blivit under pandemin?
– Det finns lite olika uppgifter kring det, bland annat oroväckande rapporter från bland andra Bris och Stadsmissionen om att fler barn och unga farit illa under pandemin, att många av dem fått bevittna våld hemma. Men vi har också väldigt oroväckande signaler från kvinnojourer som uppfattar att det är många har fått det svårare att ta sig ur destruktiva relationer.
Beskedet från Märta Stenevi kommer bara en dag efter att beskedet att regeringen också avsätter 140 miljoner kronor som ska gå att söka för ideella organisationer som stöttar utsatta grupper, till exempel människor i akut hemlöshet, i ekonomisk utsatthet eller dem som drabbas av våld i nära relationer.