I Sverige har man valt en försiktigare linje gällande vaccinpass.
Bild: Pär Bäckström/TT
Dagens ETC
Hur ska fler övertygas att vaccinera sig? Fortfarande är färre än hälften av vuxna i en rad av Sveriges mest utsatta områden färdigvaccinerade. Många andra länder använder strikta vaccinpass som påtryckningsmedel, men regeringen har valt en mer försiktig linje. Och tänker fortsätta på den vägen. – Det är av största vikt att vi fortsätter att arbeta med riktade insatser och uppsökande verksamheter, säger socialminister Lena Hallengren (S).
När omikronviruset exploderade i Sverige och även de som vaccinerats med dubbla doser började smittas flyttades frågan om vaccinpass långt ned på dagordningen. Det var uppenbart att vaccineringen gav ett dåligt skydd mot att smittas. Samtidigt stod det klart att två doser vaccin gav ett stort och viktigt skydd mot att drabbas av allvarlig sjukdom eller död.
Detta betyder att fortfarande är vaccination den viktigaste åtgärden för att få kontroll över pandemin. Men hur ska man kunna få alla att vaccinera sig?
I andra europeiska länder har man framför allt arbetat med vaccinpass. För att bli insläppt på teatrar, biografer, sportanläggningar, restauranger, kaféer, butiker och mycket annat kräver man ett bevis på att personen är vaccinerad.
”Folkhälsomyndigheten bestämmer”
Men i Sverige har man bestämt att vaccinationspass bara ska användas för att stoppa smittan – och när vaccinationer inte betyder att man säkert undviker smitta inte blir det inte viktigt.
I Frankrike, Italien, Spanien och en rad andra länder blev det en kraftig ökning av vaccinationer när de krävdes för att slippa allvarliga restriktioner.
– Vaccinationsbevis är en smittskyddsåtgärd som Folkhälsomyndigheten bestämmer om och när det ska införas, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Dagens ETC.
Men i Sverige har man för idag avsagt sig den möjligheten. Istället vill man arbeta med information till de ovaccinerade. Inget tyder dock på att det hittills leder till några större genombrott i den grupp som inte har vaccinerat sig.
Lena Hallengren anser att Sverige med den nuvarande frivilligheten uppnått goda resultat när det gäller vaccinationstäckningen.
– Det är av största vikt att vi fortsätter att arbeta med riktade insatser och uppsökande verksamhet så att vi når de grupper som inte vaccinerat sig. Dessutom planeras en temavecka om vaccination under våren, säger hon.
Även Centerpartiet och dess talesperson Anders W Jonsson är inne på samma linje:
– Vi måste ta till krafttag i de områden där få är vaccinerade. Det är riktade insatser som gäller, vi måste knacka dörr och arbeta tillsammans med kyrkor och föreningar för att nå dem.
Resor kan locka fler
Vänsterpartiets talesperson i hälsofrågor Karin Rågsjö vill också arbeta med information snarare än vaccinpass.
– Vi är för vaccinpass när det gäller större folksamlingar, till exempel för teater och opera med fler än 100 besökare. Däremot menar vi att det är svårt att stänga folk ute från en rad tjänster och upplevelser. Jag hoppas att möjligheten att kunna resa till andra länder får fler att vaccinera sig.
När det gäller resor kräver de flesta länder, inklusive Sverige, att de som släpps in i landet inte bara har ett negativt covidtest utan att de också är vaccinerade. Ändå vill man politiskt inte införa liknande beslut för att kunna till exempel gå in på en restaurang i Sverige.
Moderaterna har talat mycket om fördelarna med ett vaccinpass, men även för dem har det handlat om att huvudsyftet är att få ner smittspridningen.
”Skurit ned vården”
Frågan är om mer information kommer att hjälpa. I många av de mest utsatta områdena i Sverige litar inte folk på myndigheterna, många är inte rädda för covid utan ser på grund av ryktesspridning vaccinationerna som en större hälsorisk än sjukdomen. När det då inte finns andra klara fördelar av att vaccinera sig, som till exempel ett vaccinpass som ger tillgång till en rad tjänster som annars skulle vara stängda, väljer man att inte göra det.
Karin Rågsjö och andra undrar också hur länge man kan hänvisa till behovet av att skydda vården och de sjukhusanställda:
– Vi har under många år skurit ned vården och minskat antalet vårdplatser på sjukhus. Även utan en pandemi har vården haft svårt att uppfylla de krav man kan ställa på den. Oavsett pandemier måste vi satsa på vården, öka vårdplatserna och de som jobbar där. Det har inte gjorts.
Tredje dos förändrar läget
Sverige är idag ett land som har bland de lägsta antalet sjukhusplatser och intensivvårdsplatser i hela Europa. Många menar att det är orimligt att fortsätta ha restriktioner på vad folk kan göra som bygger på att vi inte har kapacitet och ge hälso- och sjukvård till de som behöver den.
– Vi vet att en tredje dos också kommer att stoppa en stor del av smittspridningen och då är det inte medicinskt nödvändigt med restriktioner som hindrar folka från att leva ett vanligt liv, säger Anders W Jonsson till Dagens ETC. Vi kan vaccinera en halv miljon människor i veckan med en tredje dos och komma i ett helt annat läge.