BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
När en 60-årig man dog till följd av att en handgranat exploderade i Vårby för en vecka sedan, var det kulmen på flera andra sprängningar som har skett över Sverige. Men trots att riksdagen vid årsskiftet antog en ny, skarpare, vapenlag ser polisen att problem kvarstår för att lyckas stävja denna typ av brottslighet.
– Vi har ett problem med synen på handgranater i lagstiftningen. De klassas inte för vad det är, det vill säga ett militärt vapen, utan som ”explosiv vara”. En handgranat är designad för att döda och skada människor och vi har påtalat det här för regeringen om och om igen, men det är ett misslyckade att man inte har ändrat den här synen, säger Mats Karlsson, polisområdeschef i Malmö.
Vad innebär det?
– Att handgranater går under radarn och inte påverkas av den nya lagstiftningen gällande synnerligen grovt vapenbrott.
Även tullen ser stora problem med lagen. Karl Hertting är tullinspektör med särskilt fokus på illegala vapen och han säger att myndigheten i dagsläget inte har de verktyg man behöver för att kunna stävja vapensmugglingen.
– 2014 tog vi 115 vapen, 2015 tog vi 61 och 2016 52. Det är en dalande siffra i antal beslagtagna vapen, samtidigt som antalet fall med skjutvapenvåld med dödlig utgång ökar. Det är inte bra, säger han.
Har ni rätt verktyg för att komma åt vapensmugglingen?
– Nej. Straffskärpningen har inte gjort något för Tullverket. Vi har avsevärt lägre straffsatser för smugglingsbrott än vapenbrott, och lagstiftaren har skrivit att de får titta på smugglingslagen senare. Det tycker vi är olyckligt.
Vapen med post
Varken polisen eller tullen vet hur många illegala vapen som finns i Sverige, men både Mats Karlsson och Karl Hertting berättar att mycket skickas till Sverige via post. Så sent som i onsdags ramlade en handgranat ur ett paket inne på Postnords kontor i Malmö.
Dagens ETC har undersökt möjligheten att köpa vapen på internet. På deep webb (en del av internet som inte indexeras via vanliga sökmotorer) finns gott om så kallade marknadsplatser där människor säljer vapen. En pistol av märket Glock kostar runt 5 000 kronor, och även om risken är stor att det rör sig om bedrägliga försäljare ser både polisen och tullen att det skickas skjutvapen och sprängmedel via posten.
– Posten är en för oss väl känd kanal och ett välkontrollerat smugglingsflöde. Historiskt sett har vi tagit väldigt mycket vapendelar, sprängmedel och narkotika i postflödet, säger Karl Hertting.
Kalashnikov inte ”farligare”
Polisen har kritiserat hur man i lagen definierar ”synnerligen grovt vapenbrott”. Där ligger just nu ett av de största feltänken, enligt Mats Karlsson.
– Lagstiftaren menar att det är antalet vapen som ska styra. Det är naivt att inte titta på kapaciteten i det enskilda vapnet. Man kan inte jämföra en pistol med en kalashnikov, där det senare är betydligt farligare, och responsen måste vara därefter. Om man nu tvunget ska vikta det så är tre pistoler inte farligare än en kalashnikov, men enligt lagen är det det, säger han.
För att komma till rätta med problemet har regeringen föreslagit en unik lösning; en allmän vapenamnesti för sprängmedel. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att man i höst ska kunna lämna in handgranater till polisen utan att riskera straffpåföljd. Mats Karlsson är dock skeptisk.
– Alla åtgärder som kan göra att vi får mindre vapen och sprängämnen i samhället är så klart av godo, men man ska inte ha en övertro på att man får in vapen och handgranater från kriminella. De har skaffat dessa för ett syfte och det är inte att lämna in dem till polisen.