Regeringen stoppar omgående alla nya anvisningar till den hårt kritiserade arbetslöshetsåtgärden Fas 3. Från och med den första november ska långtidsarbetslösa i stället erbjudas extrajobb inom välfärdssektorn på 75 procent, med kollektivavtalsenlig lön. Extratjänsterna ska utgöras av ”enklare arbeten” som det annars inte finns tid för i verksamheten, till exempel att agera som en extra vuxen i skolan eller utföra enklare uppgifter inom vården.
Samtidigt inför regeringen också möjligheten för långtidsarbetslösa att studera under ett år med bibehållen ersättning.
Att skrota Fas 3 var ett av de stora vallöftena från Socialdemokraterna under valrörelsen 2014. Flera långtidsarbetslösa som är eller har varit inskrivna i åtgärden säger till Dagens ETC att de är glada och lättade över att Fas 3 nu äntligen avvecklas, men även luttrade och avvaktande till följd av tidigare löften och riksdagsbeslut om att åtgärden ska skrotas.
Eija-Liisa Frid från Skövde har varit inskriven i Fas 3 under tre års tid.
– Det är lite som slavarbete. Man får ingen vettig lön som man kan leva på samtidigt som man är fast i åtgärden på heltid. Det är en rävsax som är svår att ta sig ur, säger hon.
Extratjänsterna tycker Eija-Liisa Frid låter som ett bättre åtgärdsprogram för de långtidsarbetslös.
– Det låter verkligen bättre. Ett riktigt arbete med rimlig lön, det är vad alla behöver, säger hon.
”Kände mig värdelös”
Åsa Meister från Göteborg, som tidigare varit inskriven i Fas 3, jobbar idag på en förskola. Även hon jublar över att skrotningen av åtgärden nu påbörjas.
– Det är fantastiskt!
Hon tycker att det värsta med Fas 3 var attityden mot de arbetslösa.
– Det var en attityd som förmedlade att man var komplett oduglig. ”Du är så oduglig att nu sätter vi dig på att måla om nya stolar”, just det hände inte mig, men samma inställning var rådande. Det fick mig att känna mig helt värdelös, säger Åsa Meister som även är kritisk till regeringens nya satsning på extratjänster.
– Ge vårdbiträdet i hemtjänsten ett fast jobb i stället för att skapa låtsastjänster. Som det är idag flyttas de runt mellan olika arbetsplatser, rings in på korta och osäkra vikariat, för att till slut bli arbetslösa och tvingas börja om igen, säger hon.