BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den startade på initiativ av Eva Lundgren Stenbom, som själv bor i området. Några grannar tände på idén, fler tillkom och i år är det rekordmånga som deltar.
– Det är ett 20-tal punkter på programmet den här gången, säger hon.
Själv medverkar hon med en fotoutställning med bilder från det legendariska året 1968.
– Det skedde många stora händelser då, som studentrevolten och Pragvåren. Men det pågick också ett vardagsliv, som ibland kanske hade koppling till de stora händelserna. Jag vill skildra det där året genom människors vardag, berättar Eva Lundgren Stenbom, som efterlyst bilder till utställningen från vänner och bekanta.
Lockar många besökare
Hon kommer också att bjuda på samtal och anekdoter om gamla tiders Röda stan och Marielund, tillsammans med någon gäst.
Hennes initiativ har blivit minst sagt uppskattat och brukar locka många besökare till Röda stan och de omgivande kvarteren.
– Det är svårt att beräkna hur mycket folk som kommit, men gissningsvis har det varit upp emot 700 besökare varje år, säger hon.
Men det har också varit till glädje för arrangörerna själva.
– Det är kul att träffa allt folk som kommer under den här dagen. Det kommer också många som har bott här i området tidigare eller som har minnen härifrån och som kan berätta om hur det var. Det är så kul att höra, säger Eva Lundgren Stenbom.
Evenemanget har också stärkt grannkänslan i området.
– Jag har lärt känna flera som jag inte skulle ha känt annars, säger hon.
Eva Lundgren Stenbom är också arrangör för konsertserien Gig i Knäppingsborg, som nu dragit igång för åttonde året. Dessutom håller hon som bäst på att samla ihop artister för att fylla tre scener under kulturnatten i september. Några luckor i programmet återstår ännu att fylla.
– Jag tycker det är roligt att hitta lokala okända talanger. Folk sitter alldeles för mycket hemma och spelar, säger hon.
Men det som just nu upptar det mesta av hennes engagemang är uppdraget på Östgötateatern, som projekt- och turnéledare för föreställningen Håll ihop – en cirkus på hjul som ska turnera i Östergötland med omnejd i augusti och framåt.
Aktuell med dokumentär
Just nu i dagarna är det också premiär i Tanzania för en film om albinism signerad Eva Lundgren Stenbom, som hon gjort i samarbete med Norrköpings kommun och Cnema.
Den hade svensk premiär i mars, men ska nu alltså även visas i Tanzania.
– Men jag har inte möjlighet att åka dit och vara med, säger Eva Lundgren Stenbom.
Hur många som får se filmen i ett första skede är svårt att förutspå.
– Men det är sex tv-kanaler som är intresserade, så det kan bli miljoner människor som får se den framöver, säger Eva Lundgren Stenbom.
Hennes engagemang för människor med albinism i Tanzania föddes av en slump för några år sedan. Hon hade arbetat på en musikfestival i Tanzania och åkte sedan tillbaka för att träffa vänner hon lärt känna. Vid det besöket såg hon en grannflicka som hade albinism och som var svårt bränd av solen.
– Jag blev jätteberörd och kunde inte sova, och kände att jag bara måste göra något, berättar Eva Lundgren Stenbom, som med hjälp av sina vänner fick träffa flickan och hennes familj, och senare också en liten pojke med albinism.
"Jag är en lösningsinriktad människa"
Hennes engagemang utmynnade först i en ambulerande teater med stöd av Svenska institutet, som framförde små stycken om hur svårt det är att leva med albinism och hur det påverkar vardagen.
– Många med albinism får hudcancer och dör i unga år. De ses som paria och blir utstötta och hånade i samhället. Men däremot har deras kroppsdelar ett högt värde och många dödas eller får armar och ben avhuggna för att man gör lyckoamuletter av dem, berättar Eva Lundgren Stenbom.
Det är nu ett år sedan hon påbörjade arbetet med filmen, som förhoppningsvis ska kunna bidra till att förbättra tillvaron för personer med albinism i Tanzania.
Men Eva Lundgren Stenbom har inte nöjt sig med det. Flickan och pojken som hon lärt känna har hon nu också hjälpt genom att bekosta deras skolgång.
– De kommer från jättefattiga familjer och de hade det inte bra i de skolor där de gick. Men de har börjat på en bra skola nu och kommer att få en bra utbildning, berättar Eva Lundgren Stenbom, som är övertygad om att hon kommer att fortsätta vara engagerad i frågan om albinism i Tanzania på något sätt även framöver.
– Jag är en lösningsinriktad människa. Om jag ser ett problem, så måste jag helt enkelt fixa det, säger hon.