– Det var ett snabbstopp. Vi tror att det är ett elfel på turbinsidan och beräknar ha hittat felet, åtgärdat det och vara uppe i drift igen på söndag, sa Anna Collin, presschef på Ringhals, till Dagens ETC i fredags.
Men nu på måndagens morgon är Ringhals 1 fortsatt ur funktion. Felsökning pågår.
Kärnkraftverket Ringhals i Varberg har tre reaktorer i drift och en under avveckling. Reaktorn Ringhals 2 har varit avstängd sedan årsskiftet och enligt planen ska Ringhals 1 stängas ner vid årsskiftet 2020. I mars togs ett beslut om att Ringhals 1 efter vårens avställning för underhåll och bränslebyte skulle återstartas först till hösten. Men för att säkerställa elproduktionen då de övriga två reaktorerna Ringhals 3 och 4 ställdes av för underhåll under sommaren slöt myndigheten Svenska kraftnät ett särskilt avtal med Vattenfall för att starten av Ringhals 1 skulle tidigareläggas.
”Vi är inte oroliga”
Ringhals 1 startades upp den 27 juni och var i full drift den 1 juli. Vattenfall har åtagit sig att hålla reaktorn i drift fram till den 15 september. Men efter drygt en och en halv månads drift blev det alltså snabbstopp.
Är ni oroliga nu för att Ringhals 1 inte håller måttet?
– Nej, vi är inte oroliga för det, säger Anna Collin.
Ringhals 4 är fortfarande avställd för underhåll och Ringhals 3 är i uppstartsfasen och producerar enligt stapeldiagrammet på Ringhals hemsida bara drygt 40 procent av sin kapacitet. Alltså inget drömläge för att få ett stopp i den reaktor som skulle ”säkra spänningsstabiliteten och kortslutningseffekten i transmissionsnätet för att hantera driftsituationen i södra Sverige under sommaren”, som Svenska kraftnät skriver på hemsidan angående avtalet med Vattenfall om Ringhals 1.
Oljekraftverk fick ersätta
Läget för Sveriges elförsörjning är dock stabilt, enligt Johan Svensson, chef för driftplanering på Svenska Kraftnät. I ett mejl till Dagens ETC beskriver han hur man löst situationen.
– Svenska kraftnät har inför sommaren 2020 vidtagit åtgärder för att kraftsystemet driftsäkert ska tåla ett oförutsett bortfall av en större produktionsanläggning. Vid det oförutsedda driftstoppet av Ringals 1 vidtogs omgående avhjälpande åtgärder för att återställa normaldrifttillstånd. Karlshamnsverket startades som rullande reserv från klockan sex på fredagen och återgick på eftermiddagen till två timmars beredskap.”.
Det blir alltså ett oljeeldat kraftverk som får dra lasset, när kärnkraften strejkar.