Läs också: Polisen: ”Rent objektivt var det en lugn tillställning”
Efter de uppmärksammade sexuella massövergreppen i Köln på nyårsaftonen har det kommit en rad rapporter om liknande händelser även i Sverige. Det handlar om offentliga tillställningar, som vid nyårsfirandet i Kalmar samt vid sommarfestivalen We are Sthlm i Kungsträd-gården, där unga män ofredat kvinnor sexuellt och i vissa fall bestulit dem på värdesaker.
Händelserna har toppat såväl nyhetsinslag som dagstidningar och på sociala medier debatteras sexuella övergrepp mot tjejer och kvinnor vilt.
Frågan är varför så många liknande händelser uppmärksammas just nu och på vilket sätt de utgör en ny form av sexuella trakasserier mot kvinnor. I den efterföljande debatten har det – lite förenklat uttryckt – skapats två läger, där ena sidan hävdar att vissa invandrargrupper i synnerhet borde bli föremål för åtgärder. Den andra sidan menar istället att sexuellt våld mot kvinnor alls inte är något nytt och att det handlar om kön, snarare än etnicitet eller kultur.
”Behövs för alla män”
Olga Persson, generalsekreterare vid Unizon, som samlar över 130 kvinno- och tjejjourer, menar att det gäller att hålla flera perspektiv i huvudet samtidigt.
– I första hand är den gemensamma nämnaren att de som utsätter kvinnor för sexuella övergrepp är män. Sen tycker jag att det finns en poäng med att rikta insatser till killar och män som kommer från länder där det inte finns samma offentliga jämställdhetsideal som i Sverige så att de kan diskutera kvinnosyn utifrån de erfarenheter som de har med sig. Men sådana insatser behövs faktiskt för alla män, inte bara de som invandrat hit, säger hon.
I måndags höll rikspolischef Dan Eliasson en presskonferens beträffande övergreppen där det emellertid antyddes att det kan bli aktuellt att undersöka just mönster kring gärningsmännens ursprung i relation till sexualbrott. Flera politiker har sedan dess stämt in i den analysen, bland andra Birgitta Ohlsson och Margot Wallström.
”Ingenting nytt”
Stina Widman, verksamhetsansvarig på tjejjouren Juventas systrar i Södertälje, tycker att diskussionen om gärningsmännens ursprung har blivit missriktad. Men hon tror också att det kan finnas poänger med insatser för nyanlända, kring rådande lagar och normer.
– Det finns inga belägg i forskningen att sexövergrepp har med etnicitet att göra. Men det är klart att det kan behöva tydliggöras vilka normer som råder i vårt samhälle. Det är en diskussion som vi alla skulle behöva hålla levande, säger hon.
De experter som Dagens ETC har pratat med är alla överens om att problemet med trakasserier funnits länge, men aldrig tidigare uppmärksammats i den skala vi nu ser.
– Att unga män ägnar sig åt sexuella trakasserier eller våld i grupp gentemot tjejer på offentlig plats är ingenting nytt, det är ett återkommande problem i alla samhällen. Möjligtvis är det omfattningen av övergreppen som är nytt, och att de faktiskt synliggörs, säger Lucas Gottzén, maskulinitetsforskare och docent i socialt arbete vid Linköpings universitet.
Stina Widman, på Juventas systrar, är inne på samma spår.
– Det talas mer och mer om normer såväl i medierna som ute bland allmänheten. Folk diskuterar vad som är okej och vad som inte är okej. Det gör att vi får upp ögonen för den här sortens händelser, säger hon.
”Ett naivt uttalande”
Rikspolischefen meddelade på presskonferensen att uppgifterna om att polisen mörkat sextrakasserierna vid We are Sthlm-festivalen nu ska utredas.
– Jag hade ju hoppats och trott att den här företeelsen som vi sett i Köln inte skulle finnas i Sverige, sade Dan Eliasson vid pressuppbådet.
Ett naivt uttalande, tycker Lucas Gottzén och flera andra av de sakkunniga som Dagens ETC talat med. En av dem är advokaten Elisabeth Massi Fritz, som varit målsägandebiträde i flera uppmärksammade sexualbrottsmål.
– Dan Eliasson verkar leva i sin egen lilla värld jämfört med oss som arbetar ute på fältet med utsatta kvinnor och flickor, säger hon.
Olga Persson, vid Unizon, menar att man som chef över det svenska polisväsendet borde vara medveten om de problem som finns.
– Mäns våld mot kvinnor finns överallt, hela tiden. Jag hoppas att rättsväsendet nu ser ett tillfälle att arbeta med alla de resurser som finns att tillgå i samhället för att förebygga att det här sker igen.