I måndags kom obekräftade uppgifter om att åtta politiska fångar släpps ur eritreanskt fängelse, men den svenske journalisten Dawit Isaak är inte en av dem. Igår i Dagens ETC krävde journalisten och Eritrea-kännaren Donald Boström en kursändring för att få honom fri. Han menar att den enda möjliga vägen är att Sverige närmar sig Eritrea och upprättar normala diplomatiska förbindelser. Men nu får Donald Boström mothugg av Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak.
– Vi har ju diplomatiska förbindelser med Eritrea. En ambassadör är stationerad i Sverige men åker ner var och varannan månad. Så jag förstår inte vad han menar med det, säger Leif Öbrink.
Felaktigt om svensk-eritreanska kontakter
Enligt Donald Boström släpptes journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ur etiopiskt fängelse tack vare nära kontakter mellan landet och Sverige. Han säger att några sådana nära kontakter inte finns med Eritrea och landet särbehandlas. Det är helt felaktigt enligt Leif Öbrink.
– Vad har han fått den informationen ifrån? Han lyssnar bara på president Isaias Afewerki, och inte ett dugg på UD. Går han socialdemokraternas eller presidentens ärenden? Jag blir konfunderad. Jag har jobbat med det här fallet sedan starten och det är inte ett dugg sämre nu än det varit tidigare, enligt vad jag fått reda på från UD. Han är ute och cyklar.
Donald Boström poängterar att han varit där och intervjuat en mängd olika personer på olika nivåer.
– Leif Öbrink och jag diskuterade detta i Aftonbladet redan 2005, han menade att jag hade fel då också. Nu har Dawit suttit fängslad ytterligare nio år, jag tycker det räcker som kommentar, säger Donald Boström.
Mustafa Can är Dawit Isaak-ansvarig på Publicistklubben. Han säger att det inte finns en enkel väg att gå, men att Boströms utspel i Dagens ETC tål att tänkas på.
– Jag tror inte på att helt upphöra med vår kampanj, men man kanske kan tänka: vad man kan göra nytt eller annorlunda? Det går inte att kalla kampanjen för ett misslyckande för vem sitter med facit i hand? Vad Boström säger är ändå intressant – att man kanske ska bemöta Eritrea annorlunda och uppgradera landet till en vanlig diktatur som inte är mer extrem än exempelvis Nordkorea eller Saudiarabien, säger Mustafa Can.
De åtta politiska fångar som ska ha släppts av Eritrea är alla muslimer och kända demokratikämpar, men inte politiskt aktiva. Enligt uppgifter till Expressen finns läkarna Omar Din, Mohamad Omar, Wad al-Nazer och Abdullah Gameaa bland de frisläppta. Leif Öbrink tror att det ökar Dawit Isaaks chanser och att han i bästa fall kan vara en fri man inom ett år.
Räcker inte att träffa utrikesminister
Donald Boström ger Leif Öbrink rätt i att det börjar röra på sig i landet, och säger att ett positivt exempel är att Carl Bildt börjat träffa Eritreas utrikesminister.
– Eritrea måste uppleva att frisläppandet sker på eget initiativ. Ett sådant läge kan bara uppstå om man normaliserar relationerna med landet, säger Donald Boström.
Eddie Pröckl är Journalistförbundets representant i mediekampanjen för Dawit Isaaks frigivning. Han tycker att det är hoppfullt att politiska fångar nu släppts, men säger att det är oerhört svårt att bedöma vad det kan innebära för Dawit Isaaks chanser att bli frigiven. Eddie Pröckl säger att han har stor respekt för Donald Boströms kunnande om Eritrea men att det är viktigt att skilja på politiska ansträngningar och den mediekampanj som pågår i Sverige.
– Vår roll i mediekampanjen är att arbeta för yttrandefrihet, vad den svenska statsmakten gör är en annan sak. Det är möjligt att Carl Bildt kan bonda med president Afewerki men tyst, följsam diplomati får inte leda till tyst, följsam journalistik, säger han.