Rättviseförmedlingen får sammanlagt 3,2 miljoner för att skapa en ny webbtjänst som ska hjälpa svensk press att bli mer jämställd. Arbetsnamnet är Rättviseräknaren och pengarna kommer från Vinnova.
Hallå där, Sofia Embrén, vd för Rättviseförmedlingen, hur ska Rättviseräknaren fungera?
– Vi har sneglat på en global tjänst som hjälper tidningar att hålla koll på vem som får komma till tals. Vår sajt kommer bli enklare och allt är inte klart men vi har testat den på tidningen Fokus. Förhoppningen är att den kan lanseras första kvartalet 2015 och att det blir en gratistjänst. Vårt mål är inte att tjäna pengar utan att förändra samhället.
Varför är det viktigt att räkna kvinnor och män?
– För att 80 procent av de experter som får komma till tals i pressen är män. Siffran är global men den är på vippen lika illa i Sverige, fast det är svårt att tro. Det är i grunden en demokratifråga. Vår förhoppning är också att räkna hur det ser ut vad det gäller minoritetsgrupper.
Hur ser medvetenheten ut inom svensk press om det här?
– Jag tror att journalister i allmänhet har ett intresse att spegla Sverige som det ser ut. Men när det dras ner på redaktionerna och när det blir allt svårare att få betalt för journalistik kanske många inte hinner leta intervjupersoner utanför sina vanliga nätverk. Det häftiga med oss är att vi inte bara kan presentera siffror, vi kan också hjälpa till att hitta de som saknas. Vi vill inte sätta dit någon utan hitta lösningar.
Hur känns det att få så mycket pengar?
– Det känns helt fantastiskt, vi är så himla glada för förtroendet och vi är säkra på att vi kan förvalta det. Det är det största bidraget vi fått hittills. Däremot måste vi bidra med lika mycket själva men jag känner mig säker på att vi klarar det, det mesta av arbetet är redan gjort och även vårt arbete i form av tid räknas in.