Rättsväsendet – poliser, domare och åklagare – har bland den absolut lägsta andelen utlandsfödda av alla yrkesgrupper i Sverige.
– Detta är oroande och inte bra. Det påverkar också förtroendet för rättsväsendet, säger forskaren och kriminologen Jerzy Sarnecki till Dagens ETC.
Tidningen Du och jobbet har tagit fram uppgifterna från Statistiska Centralbyrån. Föga förvånande visar det sig att andelen utlandsfödda är högst bland LO-grupperna och bland vissa akademiker, men att rättsväsendet ligger så dåligt till väcker stor undran.
– Detta är negativt överraskande. Jag har faktiskt inte sett någon statistik på detta förut. Nu ska man inte tro att fler utlandsfödda poliser, domare och åklagare är en patentlösning, men visst har det stor betydelse, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.
– Det påverkar också förtroendet för rättsväsendet bland grupper av utlandsfödda och invandrare, säger han.
Skapar klyftor i samhället
Vid till exempel oroligheterna i Husby förra året blir klyftan mellan samhället och invånarna i området tydligare när så få av de poliser som sänds ut själva är av annan härkomst.
Integrationsminister Erik Ullenhag är bekymrad.
– Det är uppenbart att vi behöver en större etnisk mångfald inom rättsväsendet. Det blir ännu viktigare med tanke på att polisen faktiskt har ett våldsmonopol i samhället, säger han till Dagens ETC.
– Förtroendefrågorna är mycket viktiga. Risken är också att unga människor av ett annat ursprung i förorterna inte tror att polisyrket och andra yrken inom rättsväsendet är öppna för dem.
Sverige måste försöka uppnå ett genombrott som öppnar dessa yrken.
– Detta har till exempel skett när det gäller läkare, där nu cirka 30 procent är utlandsfödda. Men det kräver en medveten och långsiktig satsning.
"Måste arbeta effektivt"
Enligt Jerzy Sarnecki visar det också att polisens försök att rekrytera invandrare och utlandsfödda inte fungerat.
– Det räcker inte att arbeta medvetet med problemen – man måste arbeta effektivt.
I Sverige är över 15 procent av befolkningen utlandsfödd. Det finns en omfattande forskning som visar att invandrare och utlandsfödda är utsatta för diskriminering inom rättsväsendet. När man sedan lägger till att de som utför och bestämmer insatserna själva till så liten del är utlandsfödda blir problemen än mer framträdande.