Förra hösten sålde Örebro kommun anläggningar i Kilsbergen till privata Branäsgruppen. I affären ingick campingen i Ånnaboda. En anläggning som Caravan Club of Sweden har arrenderat under 50 års tid. Avtalet sades upp och Caravan ska lämna Ånnaboda den 31 september 2016.
Under åren har organisationen lagt ned stor kraft på att utveckla campingen. Mycket av det har skett med ideella krafter, men det rör sig även om investeringar på uppskattningsvis 1,8 miljoner kronor, berättar Håkan Söderman, ordförande för Örebrosektionen inom Caravan Club.
Besviken på Örebro kommun
Det striden handlar om är vad som ska räknas som underhåll och vad som är investeringar. Underhållet av campingen sköts av Caravan Club, medan investeringar görs först efter godkännande av det kommunala bolaget Kilsbergen i Örebro AB. Och här saknas det i dag många gånger skrivna dokument på vilka investeringar det har beslutats om.
– Här handlar det ibland om ett handslag om vad som har behövt göras, menar Håkan Söderman.
Han är i dag besviken på att Örebro kommun så strikt följer skrivna avtal. I handlingen till Arrendenämnden framgår att Örebro kommun, genom Kilsbergen i Örebro AB, erbjuder Caravan Clubs Örebrosektion 90 000 kronor för investeringar som har gjorts. Trots att det saknas skriftlig dokumentation om dessa.
”Går inte att göra undantag”
Håkan Söderman tycker att kommunen borde se till den goodwill Caravan Club har skapat genom sitt arbete i Ånnaboda.
Hannah Ljung (C) är ordförande för tekniska nämnden i Örebro kommun och ledamot i Kilsbergen i Örebro AB. Hon klargör att ingångna avtal ska hållas.
– Det går inte att göra dessa undantag som Håkan Söderman talar om. Även om Caravan Club har gjort ett bra jobb med att utveckla campingen i Kilsbergen.
Hannah Ljung pekar på det faktum att kommunen tecknar avtal med många organisationer och då gäller det att följa dem.
– Alla ska behandlas rättvist och lika, man måste vara noga när man ingår ett avtal och inse konsekvensen av det, understryker centerpartisten.
”Det är är en soppa”
Håkan Söderman pekar sedan på andra oklarheter när det gäller försäljningen av campingen till Branäs. Han menar att det i dag inte är fullständigt klart vem som äger några av byggnaderna på campingen, till exempel receptionen. En fråga som säljaren Örebro kommun och köparen Branäsgruppen får reda ut.
– Det är en soppa det här och det är tråkigt att det har blivit så, säger Håkan.