Att många av dem, kanske alla, kanske även du, verkligen kommer att försöka infria löftet finns ingen anledning att betvivla. Enligt till exempel Joakim Örnstig, marknadschef på Friskis & Svettis, är perioden runt januari den där i särklass flest årskort till gymkedjan säljs.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ungefär en tredjedel av alla årskort säljs då. Och det gäller hela branschen, inte bara oss. Visserligen löper våra årskort på kalenderår, men jag kan tänka mig att nyårslöften om träning också är en faktor, säger han.
Hälften tröttnar
En sak står dock klar. Någon gång sommaren 2018 kommer en stor del av dem att ha bytt ut spinningpasset och löpbandet mot sofflocket igen. Det svåra är nämligen inte att få folk att börja träna, utan att få dem att fortsätta göra det och bibehålla goda vanor.
– Tidigare forskning har visat att 50 procent av dem som påbörjar ett träningsprogram hoppar av efter sex månader, säger säger Magnus Lindwall, professor vid Göteborgs universitet.
Efter ett år är det bara en tredjedel av dem som lovade sig själva att träna mer som håller fast vid löftet.
Hållbar motivation
Knepet för att lyckas ligger enligt Magnus Lindwall i att bygga en hållbar motivation. För även om motivationen runt tolvslaget den sista dagen på året kan vara hur stark som helst är det inte styrkan som i första hand kommer att avgöra löftets hållbarhet. Utan vilket slags motivation det handlar om.
Inom motivationsforskning, närmare bestämt inom så kallad Self-determination theory (SDT), görs det åtskillnad mellan yttre och inre motivation. Den yttre kännetecknas av att målet med träningen är att någonting ska uppnås eller vinnas. Den inre kännetecknas däremot av att målet med träningen är själva träningen, det vill säga att aktiviteten i sig är så behaglig och belönande att individen vill fortsätta med den.
– Det är den självbestämmande motivationen som är den goda motivationen, den hållbara, den som vi vill komma åt. Man tränar för att man själv vill, ser mening i det och har gjort träningen till sin egen. Det kan vara korpen-träningen med gänget eller när man är ute och springer bara för att det är kul och skönt, säger Magnus Lindwall.
Yttre motivation
Så betyder detta att bara den som direkt finner njutning i träningen kan räkna med att stå fast vid sitt nyårslöfte? Nej, inte enligt Magnus Lindwall.
– Det går att locka fram självbestämmande motivation genom att göra träningen till sin egen och ha inre mål med träningen som hänger ihop med själva aktiviteten och inte bara vad den ska leda till.
Tre förutsättningar
Tre grundläggande psykologiska förutsättningar för att klara nyårslöftet:
Kompetens: Att du i din träning till exempel känner dig kompetent (jag klarar av det här, jag är effektiv och jag når mina mål).
Självständighet: Att du känner självständighet, att du känner att ”jag styr mitt liv, har frivillighet och valmöjligheter. Jag väljer det här själv, jag sitter i förarsätet, ingen annan tvingar mig. Jag har valt det”.
Samhörighet: Om du nu tränar i grupp (det är inte alla som gör det), att du är en del i en större helhet.
6 träningsappar
FMTK: Träna som en militär? Ja, varför inte. FMTK (Försvarsmaktens träningsklubb) är appen som säger sig ta tillvara hundratals år av militär erfarenhet kring hur kroppar bäst byggs.
7 min Workout: Sju minuter två gånger om dagen. Det är allt du behöver för att komma i form. Åtminstone enligt utvecklarna bakom 7 min Workout.
Principen är intervallträning: 30 sekunders träning, 10 sekunders vila. Om du betalar får du tillgång till flera träningsprogram.
Mapmyfitness: Fullmatad app för dig som sysslar med olika sporter och gillar utmaningar, sensorer och aktiviteter. Mycket att sysselsätta sig med helt enkelt, beroende på kynne och smak kanske till och med för mycket.
Nike+ Training Club: 160 kostnadsfria träningspass för alla nivåer. Övningarna sträcker sig från 10 till 60 sekunder. Här ska finnas något för alla, för den som vill gå ned i vikt, för den som vill skaffa sig muskler och för den som vill förbättra hjärtats prestation.
Runbit: Fungerar du inte utan fokus eller mål? Då kanske Runbit kan vara något för dig. Stjärnor placeras ut på en karta, det vill säga stjärnor som du sedan springer, joggar eller promenerar till.
Eller så sätter du på monsterläget och börjar springa för livet.
Casall TOD: 75 olika träningsprogram. 130 olika övningar. Tre olika svårighetsgrader. Inga konstigheter.
Svenskarnas nyårslöften inför 2018
1. Resa mer
31 procent
2. Stressa mindre
24 procent
3. Träna/motionera mer
23 procent
4. Spara mer pengar
17 procent
5. Gå ner i vikt
17 procent
Så mycket kostar de olika gymkorten
Friskis & svettis
Startavgift: – – –
Årsavgift: 200:-
Månadskort: från 299:-
Bindningstid: 12 mån
Uppsägningstid: 1 mån
Totalt/år**: från 3 788:-
Årskort: 3 590:-
Erbjuder provträning: Ja
Gruppträning: Ja
Antal anläggningar: 160 +
Om jag tröttnar efter 3 månader, vad blir kostnaden?
från 3 788 kr
Sats
Startavgift: 250:-
Årsavgift: – – –
Månadskort: från 499:-
Bindningstid: 12 mån
Uppsägningstid: 1 mån
Totalt/år**: från 6 238:-
Årskort: 6 238:-
Erbjuder provträning: Nej
Gruppträning: Ja
Antal anläggningar: 65
Om jag tröttnar efter 3 månader, vad blir kostnaden?
från 6 238 kr
Fitness 24 seven
Startavgift: 249:-
Årsavgift: – – –
Månadskort: 199:-
Bindningstid: Nej
Uppsägningstid: 2 mån
Totalt/år**: 2 637:-
Årskort: 2 695:-
Erbjuder provträning: Ja
Gruppträning: Ja
Antal anläggningar: 150 +
Om jag tröttnar efter 3 månader, vad blir kostnaden?
1 244 kr
Puls & träning
Startavgift: 400:-
Årsavgift: – – –
Månadskort: från 269:-
Bindningstid: 12 mån
Uppsägningstid: 1 mån
Totalt/år**: från 3 628:-
Årskort: – – –
Erbjuder provträning: Ja
Gruppträning: Ja***
Antal anläggningar: 76
Om jag tröttnar efter 3 månader, vad blir kostnaden?
från 3 628 kr
Nordic Wellness
Startavgift: från 100:-
Årsavgift: – – –
Månadskort: från 249:-
Bindningstid: – – –
Uppsägningstid: 2 mån
Totalt/år**: från 3 088:-
Årskort: från 2 988:-
Erbjuder provträning: Ja
Gruppträning: Ja
Antal anläggningar: 150 +
Om jag tröttnar efter 3 månader, vad blir kostnaden?
från 1 345 kr