Medelsvensken äter drygt 50 kilo kött per år. Det är dubbelt så mycket som för 40 år sedan. Det är också betydligt mer än vad vi borde äta. Inte bara för att många äter så mycket kött att det kan vara skadligt för hälsan, utan också för att konsumtionen innebär stor klimatpåverkan.
– Produktionen och konsumtionen som den ser ut i världen i dag är ohållbar, säger Anna Richert, sakkunnig på Världsnaturfonden, WWF.
För att få människor att äta mindre kött, och bättre kött, lanserar WWF en köttguide. Efter att under flera år ha listat fisk och gett de olika sorterna rött, grönt eller gult ljus gör de nu på samma sätt med köttet.
– Det är hög tid att agera. Vi har tagit fram köttguiden som en vägledning som ska göra det lättare att välja rätt, säger Anna Richert.
Nötkött största klimatboven
WWF tittar inte bara på klimatpåverkan, utan gör också sin bedömning utifrån biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd och bete. Men sett till klimatpåverkan är nötköttet den största boven. Det bidrar till stora utsläpp av växthusgaser eftersom kor släpper ut metan, och dessutom släpps växthusgaser ut när foder odlas.
Men det går ändå att hitta nötkött som är okej att äta. Bäst är det svenska Krav-certifierade naturbetesköttet. Det får grönt ljus på samtliga punkter utom klimat. Nötkött importerat från Sydamerika, Nordamerika, Irland, Tyskland och Östeuropa är däremot riktigt dåligt.
– Med hjälp av insamlad data om exempelvis vad djuren äter, hur djurvälfärden ser ut i de här länderna, så har vi fått fram ett underlag på vetenskaplig grund och kan göra den bedömningen, säger Anna Richert.
Bra kött dyrare
Överhuvudtaget är svenskt kött i princip alltid bättre än importerat. Men när det gäller griskött finns det inte något kött som får mer än två av fyra gröna ljus. Dels för att odlingen av foder bidrar till växthusgaser, och dels för att foderodlingen påverkar den ekologiska mångfalden. Trots det är Krav-certifierat griskött betydligt bättre än griskött importerat från Danmark och Tyskland. Dock är det bästa köttet också betydligt dyrare än det importerade.
– Vi uppmanar människor att äta mindre men bättre kött, då blir det ekonomiska utfallet det samma, säger Anna Richert.
Hon menar att det bästa är att byta ut en stor del av köttet och låta baljväxter vara basen. Den som ändå vill äta kött kan göra mycket genom att välja rätt. Allra bäst är det att äta vilt – det får grönt ljus på samtliga punkter.