Tobias Baudin, ordförande på Kommunal, tycker att det är bra att regeringen lämnar sjukvården utanför förslaget för att kunna bli överens med Vänsterpartiet och därmed få till stånd ett lagförslag under mandatperioden.
– Det är bra att äldreomsorgen finns med, där var vi oroliga att man bara fokuserar på skolan. Och man lämnar ju inte sjukvården helt, utan fortsätter utreda frågan just för att komma ur den här låsningen, säger han.
Mest akut inom äldrevården
Enligt Tobias Baudin så är det framförallt inom äldreomsorgen, där personalen står för en dominerande del av företagens kostnader, som behovet av ett vinsttak är akut.
– Lönerna är sämre, det är fler visstider och deltider hos de privata aktörerna inom äldreomsorgen, och det är från bemanningen man tar pengarna. Inom sjukvården är det inte lika stor del som är personalkostnader. Men vinstjakten ska inte finnas nånstans, inte heller inom sjukvården, säger han.
Vården ”mer komplex”
På TCO-anslutna Vårdförbundet är man också positiv till idén att vänta med reglering inom sjukvården och välkomnar att man tittar mer på konsekvenserna av en lagstiftning, eftersom det kan skilja sig mycket mellan olika verksamheter.
– Vården är något mer komplex än skolans värd, till exempel så skiljer sig arbetsmarknaden mycket åt. I vårdyrkena har vi väldigt många som åker utomlands och jobbar, många vill inte jobba inom offentlig sektor. Då är det viktigt att inte förhasta sig med förslaget, säger Johan Larsson som är vice ordförande för Vårdförbundet.
Han vill poängtera att Vårdförbundet ställer sig kritiskt till vinsterna men tycker inte att just det vinsttak som Reepalu-utredningen föreslår är det mest effektiva sättet att få stopp på det.
– Vi vill ha kvalitetskrav och ökad insyn. De som har störst chans att trolla bort pengar är de stora aktörerna, och där gör Reepalu-utredningen ingen skillnad på stora och små aktörer, säger Johan Larsson.
Het i valrörelsen
Regeringens planer på ett vinsttak har fått kritik både för att hota företag inom välfärden som enligt vissa debattörer skulle tvingas lägga ner verksamheten, men också för att reglerna blir tandlösa och att de är för lätta att kringgå.
Det slutgiltiga lagförslaget väntas kunna vara klart i vår och införas senast i juni. Det finns i nuläget inget stöd i riksdagen för ett vinsttak, varken inom skola, omsorg eller vård, vilket tyder på att frågan kommer att vara het i kommande valrörelse.