Den fjärde juni gick stridslystna sjuksköterskor ut i strejk.
– Jag kommer gå in i väggen för det här, om det så behövs, sa Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio till Göteborgs-Posten.
Men för Sveriges kommuner och regioner var Vårdförbundets krav på 15 minuters arbetstidsförkortning om dagen oacceptabelt. Efter 24 dagars strejk skakade parterna hand, utan att Vårdförbundet fått vad de ville. Visserligen kommer fler än idag omfattas av arbetstidsförkortning till följd av arbete på obekväma tider. Exempelvis får sjuksköterskor som jobbar enbart natt sänkt arbetstid, från 40 till 36 timmar i veckan.
Då många som obekväma arbetstider redan har sänkt arbetstid genom lokala avtal är det en liten grupp som berörs. Hur många som i verkligen får kortare arbetstid vet inte Vårdförbundet.
– De flesta av oss kommer inte ens känna någon som får del av det här avtalet, säger Ellinor Björk, diabetessjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
I kommentarsfältet på förbundets Facebooksida är besvikelsen monumental, liksom ilskan mot Vårdförbundets ledning som accepterat avtalet. Ord som ”fiasko”, ”uselt” och ”svek” används för att beskriva överenskommelsen.
Medlemsflykt kan vänta
Flera skriver att de nu kommer lämna facket. Ellinor Björk, som själv är fackligt engagerad, fruktar ett försvagat fack.
– Folk funderar på varför man ska lägga nästan 4000 kronor om året på ett vårdförbund som inte lyckas förhandla fram mer än vad man hade från början.
Utöver arbetstidsförkortning för vissa sjuksköterskor innebär avtalet en löneökning med i genomsnitt 3,3 procent. Detta är i linje med ”märket”, det vill säga vad de flesta på arbetsmarknaden får. Ellinor Björk påpekar att många sjuksköterskor drygar ut sin inkomst genom övertid, vilket de inte kunnat göra under konflikten. För dem har strejken kostat.
– Många kollegor har gått back under strejken.
När avtalet presenterades i fredags framhöll Vårdförbundet att man genom strejken satt övertidsfrågan på dagordningen och därmed bäddat för kommande framgångar. Ellinor Björk är inte imponerad. Den utbredda ohälsan bland sjuksköterskor är inte någon nyhet, påpekar hon.
– Jag känner knappt en enda sjuksköterska som inte haft utmattningssyndrom, sömnproblem eller stressymtom.
Charlotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm, vill att besvikelsen nu vänds mot arbetsgivaren. Hon påpekar att avtalet är ettårigt och att man kan gå ut i konflikt nästa år igen.
– Vi fortsätter kampen, säger hon.
Dagens ETC söker Vårdförbundets orodförande Sineva Ribeiro.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.