Redan kort efter att beslutet om att Amnesty International ska arbeta för att legalisera all form av prostitution kom ramlade kommentarerna från medlemmarna in. Många bestämde sig direkt för att lämna förbundet och kände sig svikna.
– När de mänskliga rättigheterna antogs beslutade man att de gäller även
kvinnor och Amnesty backar nu utvecklingen till tiden före detta, säger Malin, amnesty-medlem som nu lämnar förbundet.
Hon gör det trots att den svenska delen av organisationen mottarbetat förslaget.
– Jag vill inte förknippas med en organisation som driver en fråga som så starkt avviker från min uppfattning, säger hon.
Medlemmarna är inte ensamma om att rasa mot Amnestys beslut. Clara Berglund, ordförande Sveriges Kvinnolobby, säger att beslutet är ”bisarrt, förvånande och oacceptabelt”.
– Det innebär att Amnesty International istället för att stå bakom kvinnors mänskliga rättigheter motarbetar dem, säger hon.
Enligt henne innebär beslutet i praktiken att människohandel och exploatering av kvinnor blir legal.
– Antingen erkänner man att prostitution är ett utnyttjande, eller så säger man att sälja sex är val och lagligt – för mig svårt att se hur det går att kombinera de båda linjerna.
Beslutet inget grönt kort till sexindustrin
Katarina Bergehed, ansvarig för kvinnorättsfrågor på svenska Amnesty, poängterar att beslutet inte ger ett ”grönt kort till sexindustrin”. Själv hoppades dock hon och den svenska delegationen på att voteringen på tisdagskvällen skulle få en annan utgång.
– Vi har från första stund motsatt oss en total avkriminalisering av prostitution, nu när beslutet är fattat känns det sorgligt.
Hon berättar att debatten om sexköpsfrågan varit intensiv under Amnesty Internationals fem dagar långa konferens och att rörelsen är allt annat än enig. Med stöd av delegationer från bland andra Polen, Kanada, Spanien och Belgien drev Sverige en linje som vid voteringen fick se sig besegrad.
– Den sida som vann menar att så länge delar av prostitutionen är illegal kommer de som säljer sex att drabbas. Vi är inte övertygade om det resonemanget och tror inte att inte total avkriminalisering leder till att de mänskliga rättigheterna för de som säljer sex per automatik blir bättre, säger Katarina Bergehed.
Den svenska linjen innebär istället att Amnesty International ska agera i de fall där nationella kringlagar får negativa konsekvenser för dem som säljer sex. Amnesty har inte tittat på situationen i Sverige vill därför inte uttala sig om den svenska lagstiftningen.
– Vår utgångspunkt är det så att alla stater har skyldighet att uppfölja de lagarna. Det borde ligga i regeringens intresse att utreda vår sexköpslag mer än vad som hittills gjorts.
Får kritik
Även Ung Vänster och Kvinna till kvinna är kritiska till Amnesty Internationals beslut.
– Ett av de viktigaste feministiska framstegen de senaste 20 åren är den svenska sexköpslagen. När Amnesty väljer att öppna upp för sexköpare går man i rakt motsatt riktning, säger Ung Vänsters förbundsordförande Hanna Cederin.
– Myten om den lyckliga horan borde vara död och begraven i dagens upplysta värld, skriver Lena Ag, ordförande för Kvinna till kvinna, på Twitter.