– Jag tycker inte Sverige ska vara en arena för att byta religion. Man utsätts för väldigt stora risker om man sedan utvisas tillbaka till ett land där det ses som ett allvarligt religiöst brott att lämna islam, säger Fredrik Malm till Dagens ETC.
Utspelet får hans kristdemokratiska riksdagskollega Roland Utbult att reagera.
– Kyrkor kan i vissa fall bli lurade men hellre det än att inskränka religionsfriheten. Det går inte att förbjuda människor att döpas. Jag utgår ifrån att alla kyrkor gör en bedömning, säger han.
Också Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan, menar att Fredrik Malm har fel och är upprörd över uttalandet.
– Vi döper inte personer hej vilt utan att ge någon undervisning.
Enligt Karin Wiborn finns en levande dialog inom Equmeniakyrkan om hur man ska sköta konverteringar och dop på ett respektfullt sätt med konvertiternas säkerhet i åtanke. Hon pekar också på att om en asylsökande skulle vänta med att döpa sig till efter avslaget så skulle Migrationsverket kunna se det som att det inte är genuint.
– Det är en sorts moment 22, säger Karin Wiborn.
Karin Gyllenring är advokat, grundare av Asylbyrån och expert på asylrättsfrågor. Hon förklarar att Sverige måste följa Europakonventionen och artikel 9 som klargör att varje person har rätt att byta eller lämna en religion.
– Det märks att Fredrik Malm inte har koll på hur processen går till. Dopet är inte så avgörande som han skildrar det. Det Migrationsverket och domstolen lägger vikt vid är snarare om den sökande kan berätta om sin inre process att lämna islam. Man måste kunna redogöra för sin egen övertygelse och sina tankar och känslor i dessa ärenden, säger Karin Gyllenring.
”Döper inte lättvindigt”
Christian Mölk är pastor i Pingstkyrkan Härnösand och ordförande för pingst integration. Även han invänder mot bilden att dop genomförs lättvindigt och pekar på att den som ska döpas går igenom en process med dopsamtal.
– Vi bryr oss inte om att en liberal politiker anser att vi inte ska döpa en grupp människor. Det säger mer om Liberalerna än om kyrkorna. Vi kommer att fortsätta döpa människor som vill komma till tro, säger Christian Mölk.
Fredrik Malm inleder sin debattartikel med ett våldsdåd i Storbritannien som i januari utfördes av en man som nyligen beviljats uppehållstillstånd efter att han konverterat. Mannen attackerade en kvinna och hennes två döttrar med frätande vätska.
Bidrar du inte på så sätt till att misstänkliggöra muslimer?
– Nej, det tycker jag inte. Jag nämner också ett 40-tal som konverterade på ett asylboende i Storbritannien. Det är för att spegla att debatten har blivit stor där, säger Fredrik Malm.
Han menar att det inte i första hand handlar om att hålla nere antalet beviljade uppehållstillstånd.
– De allra flesta kommer att få avslag i slutändan och tvingas åka tillbaka till hemlandet, säger Fredrik Malm.
Du har inga förslag på lagändring eller liknande – varför ska du som politiker lägga dig i samfundens verksamhet?
– Jag som politiker kan väl också ha en uppfattning om det, sedan är det så klart upp till samfunden. Den här diskussionen är mycket bredare än att vara en inomkyrklig angelägenhet, det handlar om vår migrationspolitik i stort.