– Vår rapport visar att den operativa delen av att äga fastigheter är mer lönsam än på länge. Vi vill ge en motbild till de fastighetsägare som menar att branschen är på fallrepet om de inte får skyhöga hyresökningar, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.
– Förvisso har vinsterna gått ner något, men företagen kan absolut fortsatt anses vara lönsamma. Dessutom säger många att ekonomin kommer att vända till företagens fördel när räntorna går ner.
Vinsten lägre men ändå stabil
Enligt rapporten har driftnettot per kvadratmeter – fastighetens hyresintäkter minus drift- och underhållskostnader samt fastighetsskatt – ökat med 33 procent under perioden mellan 2018 och 2023. Vinsterna för företagen har nästan legat på en femtedel av intäkterna.
Under perioden har överskottsgraden – hur mycket vinst som görs på fastighetens drift – varit stabil på omkring 60 procent. Förra året var vinsten i genomsnitt 17 procent. Vinsten per hyreskrona har dock sjunkit något från tidigare år.
Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen ifrågasätter hur Hyresgästföreningens rapport använder driftnetto för att visa hur det går för fastighetsägarna.
– De har tittat på de 30 stora bolagen som generellt har mycket nyproduktion, de har ofta bättre driftnetton och löpande kostnader för underhåll. Resten av hyresbeståndet i landet är ålderstiget med relativt sett låga hyror och höga kostnader.
Tomas Ernhagen säger att fastighetsägarna snarare har det tufft ekonomiskt.
– Tittar man på den offentliga statistiken och andra källor så ser man att många fastighetsägare har svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom alla kostnader stigit enormt. Bland annat för vatten, värme, sophämtning och el.
De höga hyreshöjningarna handlar snarare om att täcka upp för dåliga affärer och ohållbara affärsmodeller, står det i rapporten. Vad tycker du om det påståendet?
– Så säger de hela tiden, att bolag som tagit på sig lån får skylla sig själva. Men det som hände då räntorna var låga var att företagen tog lån för att bygga hyresrätter. Skulle de inte ha lånat för att bygga hyresrätter så hade det inte byggts några. Det är inte några lån som tillkommit för skojs skull utan för att bygga bostäder.
Anser ni att alla hyreshöjningarna de senaste åren varit rättfärdigade?
– Ja, de har snarare varit för låga för att kunna täcka fastighetsägarnas kostnader. De hade behövt höjas med mellan 25 och 30 procent för att täcka kostnaderna.
– Samtidigt har jag stor sympati för de privatpersoner som har det tufft, vi måste se till att vi har bra bostadsbidrag för att ge dem möjlighet att betala de hyror som finns.
Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen svarar på kritiken från Tomas Ernhagen:
– Vår rapport bygger på driftnettot som är det som företagen själva uppvisat. Tittar vi på den finansiella delen där räntorna finns inräknade ser det inte lika bra ut, men överlag är det ändå lönsamt. Det är svårt att utgå från några andra siffror än de som publiceras offentligt. Fastighetsägarna påverkas såklart men de har även fått in rekordstora hyreshöjningar under de senaste två åren. Sedan finns det företag som är mer sårbara än andra.