Var fjärde svensk lider av bostadsbristen. Det här visar en rapport som Hyresgästföreningen släpper idag.
– Bostadsbristen gör att väldigt många som har separerat i storstadsområden tvingas till dyra och kortsiktiga andrahandsboende. Det leder till att barn får flytta många gånger men också att de kan få lång resväg både morgon och kväll till förskola och skola. Sen finns också risken att man inte hittar någon bostad alls och att man då tvingas stanna kvar i en våldsam relation som man egentligen vill lämna, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.
Hon ser bostadsbristen som en ny kvinnofälla.
– En gång i tiden hindrades kvinnor från att bryta upp i relationer för att de var ekonomiskt beroende av sina män. I dag kan bostadsbristen ge samma resultat. Det är klart att bostadsbristen drabbar både män och kvinnor men det är ett större problem för kvinnor i och med att kvinnor har lägre inkomst.
Kan inte bli ihop
Även unga drabbas hårt av bostadsbristen enligt rapporten. Mer än varannan ung vuxen har tvekat inför ett eller fler större livsval de senaste två åren på grund av bostadsbristen och bland invånare generellt ligger den siffran på 25 procent.
– Att som ung hela tiden få sina livsalternativ begränsade av omöjligheten att få en bostad tycker jag är sorgligt. Att studera, bli ihop eller att faktiskt våga chansa är något som hör till när man är ung, säger Ola Palmgren, talesperson unga vuxna på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.
Att unga drabbas så hårt är också något som kommer påverka Sveriges framtid menar Marie Linder.
– Långsiktigt påverkar det tillväxten i ett samhälle. Vi måste kunna ställa om till de jobb som behövs. Om vi behöver mer människor i till exempel äldreomsorgen så måste människor också kunna utbilda sig. Men om det inte finns en möjlighet att flytta till den plats där utbildningen finns så blir det svårt. Det påverkar även framtidstron hos unga när möjligheten att utvecklas och ta nya steg hindras. Att ha en förälder med tjock plånbok blir avgörande för unga idag.
Okej med värdeminskning
Viljan att bygga bort bostadsbristen är stark hos svenskarna. Nästan varannan bostadsägare skulle till och med acceptera en prissänkning på den egna bostaden om bristen byggs bort. I storstadsområdena är siffran ännu högre, där accepterar en majoritet en värdeminskning.
Vem ska då lösa bostadsfrågan?
Ansvaret ligger hos politikerna, det tycker en stor majoritet av de tillfrågade men bara en av tio tycker att de tar sitt ansvar.
– Staten måste sätta en större press på kommunerna så att de tar sitt ansvar i bostadsfrågan, säger Marie Linder förbundsordförande på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen vill även se ett utökat investeringsstöd och mer förmånliga bygglov för hyresrätter så att det kan byggas mer. Men i slutändan vill de också se en skattereform.
– En nyproducerad hyresrätt är i snitt 2500 kronor dyrare per månad än en bostadsrätt och där kan en skattereform hjälpa till att utjämna den skillnaden, menar Marie Linder.