Folkhälsomyndighetens nya enkätundersökning bygger på svar från 7 755 ungdomar i Sverige. Frågorna i undersökningen rör främst områden som sexuell hälsa, diskriminering, rättigheter samt hiv-prevention.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Resultatet visar bland annat att det är tjejerna som tar ansvar för preventivmedel och att de har större kunskap om sexuellt överförbara sjukdomar än killarna.
En orsak till ojämlikheten antas vara att killarna har mindre kontakt med ungdomsmottagningar och sämre tillgång till kunskap och vägledning än tjejerna.
– Fler killar behöver känna till hur de kan testa sig för sexuellt överförda infektioner. De behöver också få bättre tillgång till vägledande samtal om relationer, sexualitetsfrågor och hälsa. På så sätt kan jämställdheten öka och det preventiva arbetet förbättras. Här finns det mycket att göra inom hälso- och sjukvård, ungdomsmottagningar, skolan och elevhälsan, säger enhetschef Louise Mannheimer på Folkhälsomyndigheten.
Dystra siffror
I enkäten uppgav 22 procent av ungdomarna att de blivit diskriminerade eller kränkta någon gång under det senaste året. 40 procent hade erfarenhet av sexuella handlingar mot sin vilja och sex procent hade erfarenhet av fysiskt våld. Undersökningen visar också att tjejer oftare upplever kränkningar, diskriminering och våld än killar. 54 procent av tjejerna uppger att de har erfarenhet av sexuella handlingar mot sin vilja, mot 27 procent av killarna. En annan utsatt grupp är personer som inte vill kategorisera sig utifrån kön.
– De senare utgör bara en procent av de svarande men är överrepresenterade på många plan. De mår sämre psykiskt, har färre nära relationer, är oftare våldsutsatta och upplever mer diskriminering, säger Louise Mannheimer.
Färre än hälften av ungdomarna i enkäten anser att skolans sex- och samlevnadsundervisning är tillräckligt bra. Bäst anses skolan vara på att informera om hur man blir gravid och hur man undviker att bli det. Sämst anses skolan vara på att uppmärksamma frågor om genus, relationer och jämställdhet, hiv samt sexualitetsnormer och hbtq-perspektiv.