Den här mandatperioden har det blivit vanligare att Alliansen får igenom sin politik i kommunfullmäktige, och det krävs inte ens att vänstern gör något så ovanligt som att rösta med borgerligheten. Efter valet stod det klart att inget av de traditionella blocken fick egen majoritet. Eftersom de rödgröna var större än Alliansen fick de fortsätta styra kommunen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men, om Vägvalet och Sverigedemokraterna röstar på Alliansens förslag så går de igenom i kommunfullmäktige. Det gör att de rödgröna också saknar majoritet i kommunstyrelsen och är beroende av att SD inte röstar på Alliansens förslag för att kunna driva sin politik.
– Jag tycker att det har hänt rätt mycket den här mandatperioden. Det är en helt annan sak nu när de rödgröna inte har majoritet i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Alla måste prata med alla på ett annat sätt och alla är i spel. Det skapar ett förhandlingsläge för oss som inte fanns förut, säger Jonas Ransgård.
”Verkar som att de inte har så roligt”
Jonas Ransgård anser att det finns problem med den nya ordningen, som till viss del överväger fördelarna.
– Det är ett problem att sossarna är en så liten del av sin koalition. Vår upplevelse är att det är MP och V som bestämmer vad som ska göras medan sossarna vet hur det ska göras. Så S får sköta yrkandena, men det är inte de som styr politiken. Det tycker vi är dåligt för Göteborg och för göteborgarna. Det blir partier med ett relativt litet stöd, som är relativt extremt positionerade, som får ett avgörande inflytande över politiken.
En av de senaste omröstningarna då detta blivit tydligt var när beslut skulle fattas om nya vattenposter runt om i Göteborg. Ett förslag som drivits av Vänsterpartiet och Miljöpartiet men som Jonas Ransgård tror att Socialdemokraterna tycker är en dålig idé.
– Man kunde se att Socialdemokraterna satt och skämdes över förslaget, men de stödde det ändå. Jag vet inte hur roligt de har på våningen ovanför? Det verkar som att de inte har så roligt faktiskt, säger han.
Är det rimligt att ha en ordning där ni i opposition styr kommunen från baksätet och driver igenom er politik med omröstningar i kommunfullmäktige?
– Ja, vad vore alternativet? Om du följer Daniel Bernmars (Vänsterpartiets kommunalråd, reds. anm.) resonemang till botten, och jag väljer honom som exempel för att han är den som är drivande i den här frågan och som är den mest konstitutionellt intresserade av de rödgröna. Då betyder det, enligt Bernmars synsätt, att vi ska lägga fram ett budgetförslag och när det har fallit, då ska vi hjälpa de rödgröna att styra, hela året. Då finns det inget utrymme för motioner, för det skulle ju innebära förslag som går emot budgeten.
Läs hela intervjun här.
Läs också intervjun med Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson. Den hittar du här.