– Många västerlänningar har förutfattade meningar om ramadan och tror att vi ägnar oss åt någon form av självsvält, men det är så långt ifrån sanningen man komma. Ramadan går ut på att leva i solidaritet med de fattiga. Genom att fasta från gryning till skymning, visar man vördnad för de minst priviligierade i samhället, säger Usman Iftikhar, som vill poängtera att coronavirusets riskgrupper inte behöver fasta.
– Självklart görs det undantag för barn, gravida kvinnor och äldre, de behöver inte fasta om de inte vill.
”Fördjupa min andlighet”
En annan som är förväntansfull inför den heliga fastemånaden är Erdal Kursun. När Dagens ETC möter honom befinner han sig bakom kassan på den populära grönsaksmarknaden i Skärholmen centrum.
–Jag ser fram emot att fördjupa min andlighet och få in lite fler meningsfulla rutiner i vardagen. Under ramadan blir jag dessutom mer motiverad till att rensa kroppen, ge upp rökningen och leva ett sundare liv, vilket känns extra viktigt nu med tanke på pandemin, säger Erdan Kursun.
Matfest – på annorlunda sätt
Men det som lockar mest är förstås eid al-fitr, den fest som firas i tre dagar efter att fastemånaden tagit slut. Vanligtvis samlas släkt och vänner för en festmåltid.
– Man tar på sig nya fina kläder och så skänker man pengar och andra donationer till människor som har det sämre ställt, säger Erdal Kursun.
Hur det blir i år och hur samlingen av festdeltagare blir, återstår att se.
Och det är inte bara under under eid al-fitr som det ska ätas gott.
Inne i köpcentrumet står Tarek och fyller på delikatessdisken Sultan med baklava, inlagda oliver och lockande meze-röror i traditionell syrisk tappning. Han öppnade delikatessen för fyra dagar sedan och försäljningen har gått riktigt bra.
– Det märks att folk ser fram emot middagarna under ramadan. Vi börjar redan få slut på baklava, personligen tror jag att det är viktigt att unna sig godsaker i livet, speciellt när det finns så mycket elände och problem i världen, säger Tarek.
Treska Hassan från Kurdistan håller med.
–Även om vi inte kan vara lika många under middagarna den här gången, så är det ändå maten som jag ser mest fram emot. För mig finns det inget trevligare än att tillbringa tid med min familj och äta en god måltid tillsammans, säger Treska Hassan.
Saknar sin släkt
Två tunnelbanestationer söder om Skärhomen centrum ligger vattenpipbaren Vårby Cafe. Där står Khadijah Issa och radar upp klarröda melonhalvor utanför baren.
– Man blir väldigt törstig när man fastar, vattenmeloner är rika på vätska så därför är de mycket populära under Ramadan, säger hon.
Under samtalet medger Khadijah Issa att hon känt sig lite nedstämd i samband med coronapandemin.
– Just nu önskar jag att jag var i Libanon hos mina släktingar. Ramadan känns inte som samma sak utan dem, men samtidigt finns det många som har det betydligt sämre än jag, så man får vara glad för att man är frisk och har sitt liv i behåll, säger Khadijah Issa.
Tillbaka i Sätra.
Klockan har slagit eftermiddag och Usman Iftikhar som till vardags jobbar som dataingenjör ska strax ha ett Skypemöte med sin chef. Men innan han sätter sig vid datorn, riktar han en blick mot fotona på köksväggen.
– Även om min familj är i Pakistan så finns de alltid med mig, tanken på att de också förbereder sig inför fastan just nu gör att jag känner mig förenad med dem på något sätt.