– Lagen är oförändrad, men flera domar har ändrat rättspraxis och det krävs nya lagar för att få bort dem, säger Anders Westgerd, vd på assistansbolaget GIL som kämpat mot den nya snävare tolkningen.
”Se över hela systemet”
Tidigare bedömdes också hela moment, men nu delas det upp i minuträkning vilket kan resultera i att människor förlorar sin personliga assistans om de inte kommer upp i de 20 timmar i veckan som Försäkringskassan kräver för att betala ut assistansersättning.
– Det är ju väldigt märkligt att man inte ser momenten i sin helhet. Ett exempel är toalettbesök då personen kanske sitter själv på toaletten i 15 minuter, och då får man inte tid för det, säger Anders Westgerd och fortsätter:
– Även kravet på att det ska vara integritetsnära gör att det blir allt svårare att få personlig assistans för de grundläggande behoven. För av- och påklädning kanske någon bedömer att ett par strumpor inte är integritetsnära, för det kan vem som helst göra, men att underkläder och knäppa gylfen är det.
Kritiken mot de allt snävare tolkningarna har gjort att regeringen under förra året tillsatte en utredning för att stärka rätten till personlig assistans. I förra veckan presenterades resultatet. Utredningen lämnar förslag inom tre områden; rätten till assistans för tillsyn, för egenvård och för ökad rättssäkerhet för barn.
– Just de här frågorna är akuta att åtgärda och har varit problematiska under en lång tid, säger utredaren Fredrik Malmberg.
Men frågan om personlig hygien saknas alltså i utredningen och de snäva tolkningarna tillåts fortsätta.
– Man behöver se över hela systemet så att det blir en helhetsbedömning utifrån människors faktiska behov. Det kan nästan låta lite banalt att prata om att man inte får sminka sig, men jag har ju träffat människor som har beskrivit att det är det som fått dem att tappa livslusten. Det handlar ju om möjligheten att uttrycka sig och sin person, att leva så som man själv vill, säger Maj Karlsson (V), suppleant i riksdagens socialutskott.
”Lägga assistansen åt sidan”
Anders Westgerd tycker att utredningen är övergripande bra. Han befarar dock att regeringen ska luta sig tillbaka i och med de nya förändringarna.
– Givetvis är det de har gjort bra, men risken är att regeringen tycker att de har gjort sitt nu, och att de inte kommer ta sig an så mycket mer vad det gäller den personliga assistansen. Lite mediala pluspoäng med andning och sondmatning och nu detta nya, och då kan man lägga den personliga assistansen åt sidan.
Utredaren Fredrik Malmberg understryker att uppdraget var att föreslå förändringar så att de som har behov ska kunna få personlig assistans, särskilt utifrån förändringarna i praxis som lett till att många har ramlat ur.
– Det finns de som lyfter frågan om att man behöver titta på de grundläggande behoven i stort och hur det tillämpas, med minuträkningar och så. Men det har inte varit vårt uppdrag så det kan inte jag svara på.
– Det känns som att det är ett grepp politikerna inte orkar ta, man tycker väl att det är för stort helt enkelt. Och är man pragmatisk så handlar det väldigt mycket om pengar. Men tittar man på personlig assistans så finns det inget mer kostnadseffektivt som samtidigt ger en sådan hög livskvalitet, säger Anders Westgerd.