– Ingen sa ifrån eftersom vi redan under utbildningen hade lärt oss att vi inte skulle prata offentligt om problemen eftersom det kunde oroa befolkningen, säger hon.
Så småningom kom hon i kontakt med intresseorganisationen Födelsevrålet som arbetar för att uppmärksamma förlossningskrisen där barnmorskor går på knäna och kvinnor inte får plats på sjukhusen. Då kände hon att hon äntligen hade ett forum för att diskutera problemen.
– Tidigare har klagomål kring förlossningsvården avfärdats som kärringgnäll. Men nu har äntligen folk börjat prata om det och kvinnor vittnar om vad de varit med om, säger Ragnhild Hansson.
Fler och mer utbildade
På söndag arrangerar hon en demonstration tillsammans med Födelsevrålet. De startar i Slottsskogen och går gemensamt ner till Järntorget där det kommer bli tal och eventuellt musikframträdanden. Ragnhild Hansson hoppas att det kan bidra till att politikerna tar deras krav på allvar. Hon vill bland annat att barnmorskeutbildningen ska vara en egen utbildning och inte som i dag en påbyggnad på sjuksköterskeprogrammet. Hon vill också att det ska finnas fler barnmorskor på varje avdelning.
– När jag började jobba som barnmorska för 17 år sedan hade varje barnmorska två eller tre kvinnor i aktivt förlossnings-arbete samtidigt. Vi sprang mellan rummen och tyckte att det var horribelt. I dag har man ansvar för upp till fyra födande kvinnor samtidigt vilket totalt blir tolv personer eftersom man också ska ta hand om barnet och den andra föräldern, säger hon.
Hon tycker att förlossningsvårdens organisation mer och mer börjar likna fabrikernas löpande band och önskar att barnmorskorna själva hade mer att säga till om.
– Stora förlossningsfabriker är helt fel spår. Vi barnmorskor vet precis hur en säker och trygg förlossning ska gå till men ändå fortsätter politiker ta beslut som gör att kvinnor skickas mellan olika sjukhus när de ska föda. Kvinnor är så rädda för att föda barn att de vill göra planerade kejsarsnitt, säger hon.
Vill börja jobba igen
Ragnhild Hansson har själv inte jobbat som barnmorska på tio år eftersom det inte fungerade under småbarnsåren. Men nu ska hon börja arbetsträna på Östra sjukhuset och hoppas att förlossningsvården ska genomgå en ordentlig förändring.
– Det är så häftigt att föda barn och finns så mycket i det som är gott. Men vården runt kvinnorna i dag är anorektisk när den borde vara grädde och mos, säger hon.
Hon ser fram emot marschen på söndag.
– Då ska jag bara gå och njuta av den hör rörelsen som pågår samtidigt runtom i landet. Jag gör det här för mina barn och för hela Sveriges befolkning som inte ska behöva stå ut med det lidande som dagens förlossningsvård innebär.