– Vi hade inte tänkt ha någon kalender i år. Vi var överens med Örebrokompaniet om att det efter tio år var dags att satsa på något nytt. Pengarna finns kvar, men de kommer att användas till något annat, säger Alf Lindblad som är evenemangsamordnare på Örebro kommun.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Väckte förvåning
Det var eventföretaget Soul NPP som från början kom på idén att göra om Rådhusets vackra fönster till kalenderluckor där olika konstverk visades fram. När eventföretaget gick i konkurs 2016 tog ett annat företag, Ambitiös, över rättigheterna till att arrangera en kalender.
Men den nya arrangören fick i somras beskedet att kommunen skulle sluta att sponsra Rådhuskalendern. Därför var förvåningen stor när företaget Ambitiös gick ut i Nerikes Allehanda för ett par veckor sedan, och berättade att kalendern skulle bli av.
– Det var förvånande för oss att arrangören ville fortsätta. Vi har inte alls varit med i den processen från kommunens sida. Tidigare år har vi varit involverade i projektet från ett tidigt stadium, berättar Alf Lindblad.
Samtidigt växte kritiken från konstnärshåll eftersom den nya arrangören hade förändrat villkoren för konstnärerna.
– När jag fick frågan om att vara med i år igen blev jag först glad. Men när jag senare i telefonsamtalet fick höra att de ville ha verken i ett större format och att de inte tänkte betala konstnärerna något så tackade jag nej. Och jag vet fler som har tackat nej när de har fått frågan eller som har hoppat av nu, säger konstnären Alexander Creutz.
Avhopp från konstnärer
Konstnären Mark Anderson är en av dem som ändrade sig under resans gång. För ju mer han satte sig in i villkoren, desto mer fundersam blev han.
– Dels var det tråkigt att det inte var någon ersättning till konstnärerna, jag måste betala hyran som alla andra, men en annan anledning till varför jag hoppade av var att det kändes osäkert. Arrangören ändrade tema, de visste inte var den efterföljande utställningen skulle vara. Och om verket skulle bli sålt skulle 30 procent gå till någon sorts välgörenhet, oklart vilken, säger Mark Anderson.
När han talade med konstnärer som hade medverkat tidigare insåg han också att det var så många förändringar, att utställningen riskerade att inte bli så bra som tidigare.
– Jag tror att arrangören vill väl, men de har inte rätt kompetens att göra det här. Jag tycker att det är märkligt att kommunen låter det gå till på det här viset. Det är ändå Rådhusets fasad som det handlar om. Och en av de större utställningarna som arrangeras i Örebro, säger han.
Vill ge konstnärerna ersättning
Faktum är att Örebro kommun knappast har haft någon möjlighet att agera. Det är bara en dryg vecka sedan som arrangören skickade in en tillståndsansökan.
– Rådhuset är en tongivande fasad och det går inte att slänga upp vad som helst där. Ska det bli ett tillstånd måste vi ha möjlighet att få vara med och ha koll på innehållet, säger Alf Lindblad.
Han menar att kommunen ställer sig positiv till en Rådhuskalender, men om den ska bli av måste ett antal krav uppfyllas. Bland annat ska arrangören ansvara för att konstnärerna får ersättning.
– Vi kommer att ha en dialog med arrangören angående innehåll och ersättning till konstnärer, säger Alf Lindblad.
”Har varit en glädje i mörkret”
I skrivande stund är det fortfarande oklart om kommunen och arrangören kommer att komma överens och ETC Örebro har sökt ansvariga på företaget Ambitiös utan att få kontakt. Men konstnärerna som ETC Örebro har talat med hoppas att det blir förändringar så att traditionen kan bestå.
– Det är tråkigt om traditionen försvinner. Kalendern har varit en glädje i mörkret och ett fint projekt. Men ska projektet bevaras så måste det göras förändringar, för som det är nu fungerar det inte, säger Alexander Creutz.