– Den här tiden på året vill många grilla och det är ofrånkomligt. Jag ser att många använder engångsgrillar men om man gör det måste man ha dem på fasta och obrännbara underlag. Annars bryter man mot eldningsförbudet, säger Per Nyqvist som är räddningschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.
Man ska också vara försiktig med att slänga glödande cigaretter i naturen. Om man bryter mot eldningsförbudet kan man dömas till dagsböter på upp till 10 000 kronor. Hittills har räddningstjänsten inte behövt rycka ut på någon större skogsbrand, men de har gjort en mindre insats i Ale och släckt flera farliga småbränder.
– Hittills har vi klarat av att hantera det, men just nu är det så torrt att det bara är tur att vi sluppit större bränder, säger Per Nyqvist.
De försöker nå ut med budskapet om eldningsförbudet till så många som möjligt, men uppmanar också invånarna att upplysa och påminna varandra.
– För att undvika bränder i skog och mark måste vi hjälpas åt tillsammans. Om man ser någon som inte uppmärksammat förbudet ska man säga till, säger Per Nyqvist.
Uppmanar att spara på vatten
Värmeböljan har också satt stadens vattenförsörjning ur spel. Kretslopp- och vattenförvaltningen har bett göteborgarna att vara sparsamma med vattnet eftersom förbrukningen just nu är skyhög.
Vanligtvis använder invånarna ungefär 175 000 kubikmeter vatten per dygn, men just nu går det åt 225 000 kubikmeter.
Tommy Ekblad på kretslopp- och vattenförvaltningen tror att den enorma ökningen beror på att många vattnar sina rabatter och gräsmattor.
– Den högsta ökningen är vid 21-tiden och jag tror att det är för att många vattnar. Många blir utan eftersom vattentrycket blir så lågt. Det är särskilt kritiskt i södra skärgården och sydvästra Göteborg för där är ledningssystemen klenare, säger han.
Redan i helgen lyssnade många på kommunens vädjan. Användandet gick kraftigt neråt.
– Varje göteborgare har bidragit med en hink mindre i förbrukning under gårdagen. Det tar ner oss utanför den kritiska marginalen. Man kan lita på göteborgarna, säger Tommy Ekblad till Sveriges radio, P4.
Förvaltningen ber invånarna att fortsatt att inte tvätta bilen eller fylla poolen för tillfället. Man ska hellre duscha än bada och undvika att köra halvtomma disk- och tvättmaskiner. De ber också göteborgarna att inte vattna sina gräsmattor utan tänka på att vattnet i första hand är dricksvatten. Det här är första gången någonsin som kommunen går ut och ber invånarna att spara på vatten i samband med en värmebölja.
– Nästa steg är att införa bevattningsförbud men jag hoppas att det inte ska bli aktuellt, säger Tommy Ekblad.
Inget regn i sikte
Enligt väderprognosen kommer det torra och varma vädret att hålla i sig. Per Nyqvist på räddningstjänsten tror att eldningsförbudet kommer att ligga kvar flera veckor framöver.
– På väderprognoserna är det inget regn i sikte. Det skulle behövas ett veckoregn för att få ner värdena så mycket att vi skulle kunna slappna av. Vi är verkligen oroade över situationen, säger Per Nyqvist.