– Det har löst sig hittills, men vi behöver bli fler här på stationen. I dag är vi 16 deltidsbrandmän som delar på jourpassen fast vi egentligen ska vara 21 stycken. Vi behöver förstärka upp med fem personer och jag ser gärna att kvinnor söker, säger Sofie Karlsson.
Hon förklarar att för att bli antagen till utbildningen för att bli deltidsbrandman måste man klara av några tester. Men de är inte omöjliga enligt, Sofie.
– Man ska bland annat gå på rullband som håller åtta graders lutning i utrustning som väger 20 kilo och hålla drygt fem kilometer i timmen under åtta minuter. Ett annat krav är att vara simkunnig och klara av vattenlivräddning, och så ska man ha lägst B-körkort, fast har man ett C-kort är det en merit, säger Sofie Karlsson.
Givande och utvecklande
Hon betonar att det är mycket givande att kunna hjälpa människor som hamnat i svåra situationer. Det känns att man gör skillnad och utvecklas som människa. För den som tycker om att arbeta i grupp eller har hållit på med lagidrott och saknar gemenskapen därifrån är brandmannayrket perfekt, enligt Sofia Karlsson. Att hon ville bli brandman var ingen överraskning. Hennes pappa var brandman och hennes bror är det också.
– Jag har alltid varit intresserad och fick följa med till stationen som barn. Jag tyckte att det verkade spännande att bli brandman, säger Sofie Karlsson.
Först utbildade hon sig till undersköterska och arbetade som deltidsbrandman vid sidan av, men sedan 2013 arbetar hon som heltidsbrandman på stationen i Ludvika. Trots heltiden där ville hon inte släppa sin jourtjänstgöring i Kopparberg.
– Det gäller att ha en förstående arbetsgivare. En tredjedel av styrkan i Kopparberg jobbar på bryggeriet och där är det aldrig några problem, säger Sofie Karlsson.
För få för att rökdyka
Ett problem är dock om antalet deltidsbrandmän blir för få. Förutom det självklara att det sliter på personalen kan det få allvarligare följder. För att kunna rökdyka vid en brand måste de vara minst fem brandmän på plats. Att rökdyka innebär att brandmän går in i ett rökfullt hus för att släcka brand eller livrädda personer som är kvar därinne.
– Vi får inte bli så få på våra jourpass att vi inte kan rökdyka med personal härifrån Kopparberg, utan måste invänta att det kommer bilar från Ludvika, säger Sofie Karlsson.
Konflikt med arbetsgivaren
I Sverige finns det omkring 10 000 deltidsbrandmän som sedan förra måndagen ligger i konflikt med arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Eftersom de inte får vägra att rycka ut på larm vid bränder eller allvarliga olyckor på grund av att det innebär samhällsfara, kan de inte strejka. Däremot råder blockad mot alla former av arbete utanför ordinarie arbetsschema, mot att öva utanför ordinarie schema och mot materialvård och att samla in slang som används under räddningsuppdrag. Kravet från deltidsbrandmännen mot arbetsgivaren är bland annat en löneökning på 15 procent under tre år.
– Vi måste agera nu. Får vi inte upp lönerna från 22 kronor i timmen blir det ännu svårare att hitta personer som vill bli deltidsbrandmän. Vi är inne i en ond spiral. Nästa steg är att vi säger upp oss. Vi får se vad som händer om 10 000 deltidare säger upp sig, säger Sofie Karlsson.