Halländsk grönkål (= Långkål)
Det godaste på julbordet är den halländska grönkålen eller långkål som den ibland kallas i kokböckerna. Där står det också att det går lika bra att göra den på grönsaksbuljong som på det traditionella spadet från skinkkokningen. Det försökte jag och blev besviken. Nästa år lade jag i samma kryddor som används när skinkan kokas. Och se, då smakade det som det skulle!
- 1 l vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1–2 lagerblad
- 10 vitpepparkorn
- 12 kryddpepparkorn
- 2 medelstora stånd grönkål
- smör/margarin
- 1 dl grädde/havregrädde
- salt
- vit- eller svartpeppar
Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna. Lägg i lagerblad och kryddkorn och låt det sjuda cirka 15 minuter. Repa grönkålsbladen från stjälkarna och skölj dem väl. Koka dem i buljongen tills de är mjuka, cirka 15 minuter. Ta upp kålen och låt den rinna av väl. Hacka den grovt. (Lägg den i frys fram till serveringstillfället.) Fräs grönkålshacket i lite smör och peppar. Späd med grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite senap.
Kerstin
Svartrotsgratäng
1 kilo svartrötter, 2 gula lökar, 300 gram vällagrad grovriven schweizerost, 2 dl creme fraiche, 1 dl mjölk, 1 tsk salt, 1,5 krm vitpeppar, smör att smörja formen med. Ansa och skala svartrötterna med potatisskalare. Lägg dem efter hand i citronvatten så de inte mörknar. Skär sedan svartrötterna i tunna slantar. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i svartrötterna och låt koka i fem minuter. Slå av i ett durkslag. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ungsfast form. Blanda svartrötter, lök, den rivna osten – spara en del att strö över. Rör ut creme fraichen med mjölken och slå över svartrötterna Strö 1 dl ost över det hela och ställ i mitten av ugnen och gratinera i 35 minuter. Servera gratängen varm som tillbehör på julbordet.
Anna Grönkålspaj
Pajdeg:
- 3 dl mjöl (enbart vete eller 50/50 graham/vete)
- 125 g kallt smör eller margarin
- 3 msk kallt vatten
Arbeta in smör eller margarin med mjölet, tillsätt vatten. Knåda snabbt och inte onödigt länge. Tryck ut degen i en pajform. Låt den stå kall 30 minuter. Förgrädda bottnen i 225 grader i cirka 10 minuter.
Fyllning:
- 1/2 l hackad och förvälld grönkål
- 3 ägg
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 100 g smulad ädelost
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 dl riven hårdost (Västerbottenost blir godast, men det går bra med annan lagrad ost)
Rör samman allt utom den rivna hårdosten, som strös över pajen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, 200 grader i 35–40 minuter.
Jens
Godisgrisar
Min konstnärligt begåvade svärmor kan snabbt förvandla en rulle mandelmassa, de som man köper i en liten korvformad förpackning, till en gris.
Hon gör tryne och öron genom att klämma och dra lite i mandelmassan. Kroppens form får hon fram på samma sätt. Några ben behövs inte, utan griskroppen kan ligga platt på magen. Hon häller sedan smält blockchoklad över sin skapelse och voila – en gris är född.
Har man sockersilverkulor eller något annat litet runt hemma kan grisen också få ögon. Jag gör inga grisar utan häller bara smält blockchoklad över mandelmassan, som man sedan skär skivor av. Snabbt gjort och det blir lika gott.
Jens Fluffiga bullar
Ta ett vanligt recept på saffransbullar och lägg på två teskedar bakpulver. Då blir bullarna extra fluffiga och fina.
Jens
Glöggtips
Basilikablad i glöggen gör den riktigt elegant och god.
Kristina
Bloggtips
Bra blogg
På bloggen https://tuscasblogg.wordpress.com/jul/ finns bra recept även för glutenfria alternativ.
Solveig
Grönkålssallad
- 250 g grönkål
- 0,5 dl olivolja av god kvalitet med en pepprig intensiv smak
- 1 citron, saften
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk nymalen svartpeppar
- 1 granatäpple
- 1 dl rostade valnötter
- 2–3 clementiner
Riv eller strimla grönkålen i lagom bitar, ta bort de grova stjälkarna.
Pressa över citron, ha på olivolja, salt och peppar. Massera in detta i grönkålen.
Ta ut kärnorna från granatäpplet och strö över salladen. Hacka valnötterna grovt och strö över dem med. Skär clementinerna i bitar.
Sanna
Rödbetssallad med keso
Efter att ha ätit fet julmat i några dagar känns den här goda rödbetssalladen perfekt.
- 4 medelstora råa morötter
- 4 små äpplen
- 2 medelstora kokta potatisar
- 2 medelstora råa rödbetor
- 1/2 färsk gurka
- 1 dl russin
- 2 citroner
- 1 burk keso (250 g)
- 1/2 dl hasselnötskärnor
Riv morötter, äpplen och rödbetor. Hacka potatis och gurka i små tärningar. Blanda samman grönsakerna och russinen. Pressa citronerna och häll saften över salladen. Hacka nötterna grovt och servera dem och keso till salladen. (Obs! Denna sallad kan inte sparas.)
Kerstin