Pyrande missnöje mot ABF: ”Stryper sig själva i Palestinafrågan”
Valentina Ortiz och Anna Nygård är båda kritiska till hur
ABF hanterat Palestinafrågan.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Otydlighet och tystande av propalestinskt engagemang. Från samarbetspartners och tidigare anställda riktas nu kritik mot ABF Stockholms linje gällande konflikten Israel-Palestina och kriget mot Gaza.
En kritik som man på ABF Stockholm menar saknar grund.
– Det råder inga oklarheter kring var vi står i frågan, menar Calle Nathanson, studieombudsman och koncernchef på ABF Stockholm.
Anna Nygård är sekreterare på Centrum för marxistiska samhällsstudier (CMS), en medlemsorganisation inom ABF som bedriver regelbundna studiecirklar. På grund av platsbrist i ordinarie lokaler frågade CMS i februari om att få låna ett rum hos ABF Stockholm för att genomföra en bokcirkel.
– Normalt sett ska det inte vara några konstigheter, säger Anna Nygård.
Efter att ett rum preliminärbokats fick Anna Nygård dock veta att boken som skulle diskuteras ansågs vara känslig och att man behövde ta frågan vidare internt inom ABF.
– Det gällde en bok skriven av den sydafrikanska och judiske teoretikern Steven Friedman. En bok som bland annat beskriver hur staten Israel allt mer kommit att bli ett högerprojekt som visar lite genuin omsorg om den judiska befolkningen, berättar Anna Nygård.
”Det var känsligt”
Anna menar att kommunikationen från ABF gällande ärendet var knapphändig och otydlig.
– Det var många mejl fram och tillbaka men jag fick aldrig riktig klarhet i hur de tänkte. De upprepade hela tiden att det var känsligt och en ledningsfråga.
Eftersom tiden började bli knapp hittade CMS till slut en annan lokal för att bedriva bokcirkeln. För Anna Nygård är händelsen talande för ABF:s oklara ställningstagande i Palestinafrågan.
– Vad är deras hållning egentligen? I praktiken tilläts inte en medlemsorganisation bedriva studieverksamhet kring en bok som var kritisk till Israel, säger Anna Nygård.
Fick inte vara med på forum
Kritiken mot ABF Stockholm kommer även inifrån organisationen. Enligt Valentina Ortiz, en tidigare anställd, har initiativ till stöd för befolkningen i Gaza inte fått gehör från ledningen.
Under hösten 2023 var Valentina Ortiz provanställd på enheten för folkbildning vid ABF Stockholm. Tillsammans med kollegor tog hon fram ett förslag på en programpunkt kring Palestina till evenemanget Socialistiskt forum, som gick av stapeln i november föregående år.
Enligt Valentina Ortiz var förslaget inte särskilt radikalt men fick ändå nobben av ABF-ledningen.
– Vi fick veta att det inte passade evenemangets tema.
Även organisationen Palestinagrupperna i Sverige fick nej till att boka ett bokbord under evenemanget med hänvisning till att det inte passade temat.
Inkallad efter global strejk
Senare under hösten valde Valentina Ortiz att delta i en global strejk i solidaritet med befolkningen i Gaza, vilket gjorde att hon uteblev från jobbet en dag.
– Det var delvis för att uppmärksamma att det var så tyst i den här frågan från ABF:s sida. Många jag känner gjorde samma sak på sina arbetsplatser och jag förväntade mig såklart ingen lön, berättar Valentina Ortiz.
Som svar blev Valentina Ortiz inkallad till ett möte på ABF Stockholm där hon menar att hennes engagemang för Palestina ifrågasattes.
– Jag blev tillsagd att lämna min aktivism hemma och man undrade varför jag som inte är palestinier skulle bry mig så mycket, säger Valentina Ortiz.
Krävde svar av styrelsen
Valentina Ortiz berättar att hon under mötet försökte förklara att strejken var en solidarisk handling och att hon hade svårt att förstå att ABF inte tog tydligare ställning.
– Men de svarade bara att de inte kunde tolka det på annat sätt än att jag inte trivdes på arbetsplatsen och jag fick en varning om min eventuella anställning.
Tillsammans med några kollegor skickade Valentina Ortiz ett mejl till ABF:s styrelse och vd i december samma höst där man skrev att man hade svårt att förstå ledningens linje och eftersökte ett tydligare ställningstagande i Palestinafrågan.
Som svar kallades kollegorna till ett större möte med ledningen i januari där medarbetarnas kommunikationsval kritiserades, enligt Valentina Ortiz utan att de fick möjlighet att diskutera sakfrågan.
– De menade att det inte var lämpligt att vi vände oss direkt till styrelsen med sådana åsikter och, underförstått, att vi var tjänstemän som borde koncentrera oss på att utföra vårt arbete, säger Valentina Ortiz.
Kort därefter avslutades Valentina Ortiz provanställning av ABF Stockholm.
Tvärtemot vad svensk demokrati har strävat efter när man bildat de här folkrörelserna.
Valentina Ortiz upplevelse är att ABF Stockholm påverkas mycket av Socialdemokraternas offentliga ställning vad gäller kriget i Gaza.
– Men civilsamhällets roll är inte att hålla med politikerna. Jag tycker att det är oroväckande när civilsamhällets aktörer börjar anta något slags myndighetsansvar och stryper sig själva. Jag tänker att det är tvärtemot vad svensk demokrati har strävat efter när man bildat de här folkrörelserna, säger Valentina Ortiz.
ABF: Vi måste säkerställa
Från ABF Stockholms sida har man svårt att förstå kritiken.
– Vad gäller situationen i Gaza har vi varit väldigt tydliga. Vår ställning är att Israel bedriver ett oproportionerligt krig som måste ta slut, säger Calle Nathanson, studieombudsman och koncernchef på ABF Stockholm.
Calle Nathanson hänvisar till ABF:s publika program som under våren innehållit flera evenemang med syfte att uppmärksamma situationen för människorna i Gaza, till exempel ”En kväll för Gaza” som ägde rum nyligen.
– Vår upplevelse är att det har varit väldigt uppskattade och välbesökta programpunkter, säger Calle Nathanson.
Gällande CMS önskan om att bedriva bokcirkel hos ABF Stockholm menar Calle Nathanson att kraven på samarbetspartners generellt ökat under det rådande politiska klimatet och att man behöver kvalitetssäkra arbetet i större utsträckning.
– Det har ju riktats stark kritik mot studieförbunden från Riksrevisionen och Tidöpartierna och man har insinuerat att icke-demokratiska aktörer får ta del av statens pengar. Från vår sida handlar det helt enkelt om att vi måste säkerställa vad det är våra samarbetspartners vill göra, vilket nog lätt kan uppfattas som lite bökigt.
Ingen får ju sluta jobba här på grund av de politiska åsikter som man har på fritiden.
Att propalestinskt engagemang bland medarbetare skulle ifrågasättas eller vara grund för uppsägning är något Calle Nathanson dementerar.
– Jag kan inte kommentera personalärenden, men ingen får ju sluta jobba här på grund av de politiska åsikter som man har på fritiden, det händer inte, säger Calle Nathanson.