Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Regeringen kommer med nya rekommendationer och råd. Bland annat skärper man regler kring nattklubbar.
– Trängsel ska inte uppstå. Det får vara slutfestat nu, på nattklubbarna. Det är för många brister, för mycket trängsel, säger Stefan Löfven.
– Det här är ingen rekommendation, utan i straffrättslig mening är det den som anordnar en danstillställning som ansvarar för att det följs, säger inrikesminister Mikael Damberg.
Man förlänger också lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på barer och restauranger.
Ett annat besked är att offentliga evenemang och allmänna sammankomster med sittande publik nu får ett höjt publiktak – 300 personer. Det börjar gälla från och med den 1 november.
– Deltagarna ska anvisas en sittplats och ha minst en meters avstånd mellan varandra, säger kulturminister Amanda Lind.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson påminner om att ta rekommendationerna på allvar.
– Vi är fortfarande i en allvarlig pandemi.
Delade reaktioner från Kultursverige
Regeringens besked tycks dela Kultursverige i två läger. Den springande punkten är trängselrestriktionerna som förlängs till sommaren 2021 och som i praktiken innebär en kraftigt reducerad publikkapacitet.
En märkbart tagen Annelie Telford, vd för Debaser i Stockholm, en av de konsertarrangörer som lidit hårt under pandemin, säger att regeringens beslut är en katastrof.
– Jag hade haft full förståelse om de förlängde trängselrestriktioner som denna efterhand, för ett par månader i taget. Men det de gör nu är att i praktiken säga att vi måste ställa in alla verksamheter vi redan bokat fram till nästa sommar. Och det gör de redan nu i oktober! Samtidigt har Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att restriktioner ska vara så hårda som de behöver vara för stunden.
Huruvida övriga Kultursverige delar hennes ilska är oklart, men hon pekar också på något som hon anser understryker regeringens senfärdighet när det gäller hanteringen av pandemin och hur denna gått ut över just kultursektorn.
– Jag blir vansinnig när jag samtidigt hör att statliga SJ går ut och säger att de av ekonomiska skäl nu måste ha färre spärrade platser. Där kan man tydligen få tillåta trängsel, liksom på köpcentra, men inte inom kulturen, rasar hon.
Inte heller Ingmari Pagenkemper, vd för Cirkus i Stockholm, är särskilt översvallande efter dagens besked.
– Ja, det går ju åt rätt håll i alla fall, vi är så svältfödda på positiva besked, men jag vet inte om det varken gör till eller från egentligen, när besökarna måste sitta med en meter mellanrum.
– Det som gör allra mest ont i hjärtat och stör mig, det är att de som absolut mest skulle behöva kulturen, för att orka med sin vardag, som undersköterskor och kassabiträden, de får inte råd. Priserna höjs ju naturligtvis när det blir mindre publik. Kulturen blir enbart tillgänglig för eliten – de som har råd.
Dramatiska teatern i Stockholm hälsar däremot regeringens besked med lättnad.
– Det var ett otroligt glädjande besked som kom idag. Att vi nu kan spela för 300 personer istället för 50 på Stora scenen betyder mycket för oss. Vår ensemble längtar efter publiken och vår publik står i långa köer för att få se våra föreställningar. Självklart kommer vi att se till att avstånd hålls och att övriga säkerhetsåtgärder efterlevs även framöver, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten, i ett pressmeddelande.