Enligt forskarna är undersköterskor och sjuksköterskor särskilt utsatta – något som de båda yrkesgruppernas fackförbund känner igen.
– Man har jobbat under helt orimliga villkor. Det är långa arbetspass, man jobbar dygnet runt på arbetsplatser med en oro för att bli smittad, och för att ta med sig smittan hem, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.
En av de riskfaktorer som forskarna pekar ut är byta arbetsuppgifter och göra sysslor som man vanligen inte gör. Sineva Ribeiro säger att man i princip aldrig tidigare har varit med om att så många medlemmar blivit flyttade till verksamheter som de inte har erfarenhet av, vilket i sig skapar stress och osäkerhet.
– Våra medlemmar upplever att patientsäkerheten har äventyrats under corona, jag tror att det är en del i att många mår dåligt, säger Sineva Ribeiro.
Carina Lenngren, vice ordförande för Kommunals avdelning i Stockholm, tycker att regionen kom igång med krisstöd till medarbetarna snabbt, men många hade svårt att ta till sig hjälpen. Medlemmar har berättat för henne att de dels inte hade tid att ta emot stödet på grund av den höga arbetsbelastningen, men också att de inte förstått förrän senare hur dåligt de mått.
– Det finns en grundbult i det här, och det är att vi är underbemannade. Det fanns för få undersköterskor, och det gjorde att de som fanns fick jobba väldigt mycket övertid. Vi kan inte göra något åt pandemin, men vi hade inte behövt slita på samma folk hela tiden, säger Carina Lenngren.
”Folk bara satt och grät”
Hon berättar om medlemmar som har sömnsvårigheter och måste äta sömntabletter för att kunna sova efter ett tolvtimmarspass, kraschande förhållanden och koncentrationssvårigheter.
– Det värsta är när folk hamnar i uppgivenhet. När andra vågen kom var det som att våra medlemmar på Karolinska slogs ner. Folk bara satt och grät. Det är en sak att man är ledsen ibland och klagar på att organisationen är dålig, men det fanns inte luft i dem, säger Carina Lenngren.
Båda fackförbunden pekar också på att situationen blivit extra tuff för att vårdpersonalen inte fått någon paus från covid-19. Sjukdomen har hela tiden funnits omkring dem. På jobbet, i nyhetsrapporteringen och i samtalen med vänner och bekanta.
Hos både Kommunal och Vårdförbundet finns det nu en stor oro för framtiden.
– Vi är mitt i pandemin nu, och vi vet ju att det oftast inte är förrän du får vila och återhämtning och får tänka igenom vad du ha varit med om som du märker att du mår ganska dåligt, säger Sineva Ribeiro.
Nu är det nödvändigt att personalen får sin vila för att situationen inte ska bli värre på sikt, säger hon och fortsätter:
– Många trodde nog att det skulle få lite ledigt under jul, men då var ju den andra vågen som värst.