Två av tre. I så många svenska hushåll är det kvinnor som arbetar, jobbar och stretar för att rama in julen i rätt rödvitgröna skrud. Vilket kan låta bra. Åtminstone för de män som tillåter sig själva att bidra till julstöket genom att i första hand arbeta in rätt patina på sofftyget. Och åtminstone på kort sikt.
För den som hellre ser ett långvarigt och jämställt förhållande – oavsett om du är mannen på sofflocket eller kvinnan med glasyrspritsen (eller omvänt) – finns istället data från till exempel Sifo att ta varning av.
Separationstankar vanliga
Enligt en undersökning gjord våren 2021 funderar 67 procent av dem som tar merparten av sitt föräldraansvar flera gånger i veckan på att separera – att jämföra med endast 33 procent av de föräldrar som drar ett ungefär lika stort lass under småbarnsåren.
– När man går in i ett föräldraskap, även om det inte är uttalat att man strävar efter jämställdhet, så tänker nog många att det här är något vi gör ihop, säger Marie Lok Björk, författare till Handbok i jämställt föräldraskap.
– Men sen händer något, det blir som att vissa par lever parallella liv, där den som tar mindre ansvar kan leva som vanligt, medan det blir en stor skillnad för den som tar mer. Det kan kännas fruktansvärt att ens partner inte ser vad som behöver göras. Det blir en uppenbar kärleksdödare. Alla kanske inte skulle etikettera det som händer som bristande jämställdhet, mer som brist på empati från den andre, och till slut blir det inga härliga känslor kvar om man märker att ens partner skiter i hur man mår och vad man gör för familjen.
Skilsmässor ökar
Exakt hur ojämställdheten ökar kring jul är inte något som Marie Lok Björk sett några siffror på, men hon förvånas inte det minsta över resultatet från Sifos undersökning.
– Skilsmässor ökar i samband med större högtider. Vilket egentligen är ett positivt tecken. Det handlar om en partner som säger att det här inte är okej. Många tänker automatiskt inför storhelger att nu finns tid att vila, men om kvinnan är den som tar allt ansvar blir ledigheten för henne oftast allt annat än vila. När barnen inte är i skolan blir det istället fler måltider att tillaga hemma, för att ta ett exempel.
Att julen är en extra känslig högtid är enligt Marie Lok Björk inte särskilt konstigt. Det är ju inte bara olika familjer som möts, utan ofta också olika generationer.
– En kanske har en tradition som funnits med sedan uppväxten och så faller man lätt in i rutiner och mönster som skiljer sig ifrån hur man lever vanligtvis. Det är extra lätt att det blir könsuppdelningar som inte borde vara särskilt aktuella år 2021. Och så finns både farmor och mormor nära till hands. Det är så många förväntningar som ska tas om hand och det blir en mix av ideal och förlegade normer. Glöm inte att det här med en jämställd relation är ett relativt nytt påfund.