– Då tänkte alla att de skulle arbeta kliniskt på det traditionella sättet, det vill säga med samtalsterapi. Dagens nyexaminerade psykologer tänker mycket bredare och många startar eget. De kan till exempel jobba med miljöfrågor eller påverkansarbete, och det finns även de som arbetar med nudging. Det är en del inom beteendeekonomi som handlar om hur man kan påverka människors beteende genom en knuff i rätt riktning, säger Anders Wahlberg.
Han tycker att det är positivt att psykologer idag kan bredda sitt arbetsområde, men menar att det är viktigt att hålla sig till evidensbaserade metoder.
– Jag är bekymrad över situationen när vårdcentraler erbjuder patienten mindfulnessterapeuter istället för psykologisk behandling. Centerpartiet har även lagt fram ett förslag där de föreslår att folk som inte är psykologer ska snabbutbildas inom KBT och kallas för samtalscoacher. Det är en oroväckande utveckling tycker jag, säger han.
Mindfulness och ACT
Daniel Ek är en av de psykologer som sökt sig bort från den traditionella, samtalsbaserade psykologrollen.
– Jag blev färdig psykolog 2007 och jobbade först inom barn- och ungdomspsykiatrin och sedan på vårdcentral. Men för tre år sedan lämnade jag det kliniska arbetet och startade eget för att erbjuda utbildningar och workshops till företag och organisationer. Jag upplevde det kliniska arbetet mest som att släcka bränder, och jag ville jobba mer förebyggande, förklarar han.
Tillsammans med några andra psykologer har Daniel Ek startat företaget GoodWork som marknadsför sig med ett språk som skulle kunna ge associationer till reklam- och självhjälpsvärlden; ”prestera bättre och öka välbefinnandet”, ”du får verktyg att hantera vardagsstress, obehagliga känslor och omvärldens press” och ”individuell coachning med hjälp av KBT och mindfullness”.
På frågan om han tror att det kan finnas en fara med det tilltalet och att psykologrollen har blivit så bred svarar Daniel Ek nej.
– Det är tvärtom bra och uppfriskande att vår yrkesroll utvidgas. Jag upplever dessutom att de psykologer som utbildas nu är mindre benägna att bli en del av det här ”2 läger”-traditionen”, alltså att man antingen ser den psykodynamiska terapin som det enda rätta eller KBT som det bästa. Nyexaminerade psykologer är istället intresserad av båda två, och nyfikna på nya metoder som till exempel ACT (Acceptance Commitment Therapy) och mindfulness som jag själv jobbar med, säger han.
– Jag tror att man börjar förstå att vi psykologer kan jobba med så mycket mer än att möta patienter som mår psykiskt dåligt. Eftersom vi är experter på mänskligt beteende och har kunskap inom ett ganska brett område kan vi vara med och planera samhället, påverka politiken, näringslivet och skola och utbildning, säger Daniel Ek.
Vill inte ha stängda rum
En av Sveriges kändaste psykologer och KBT-terapeuter som varit yrkesverksam i över tjugo år, både i Sverige och Uruguay, är Liria Ortiz. Hon tycker att den trend vi ser, att psykologrollen börjar luckras upp, är i huvudsak bra.
- Psykologen behöver anpassa sig till patientens behov. Jag tror att många människor drar sig för att träffa en psykolog för man vill inte sitta i ett stängt rum och samtala. Därför behöver psykologer vara mer rörliga. Idag ser vi psykologer som jobbar i krig- och konfliktsituationer, med stresshantering på arbetsplatser eller inom företagsvärlden, säger Liria Ortiz.
Men även hon understryker vikten av att skilja på utbildade psykologer som utför till exempel coachning och personer utan utbildning som jobbar som coacher:
– Om du som legitimerad psykolog ägnar dig åt oseriös verksamhet eller begår något fel kan du bli anmäld till Socialstyrelsen och i värsta fall förlora din legitimation. Om du däremot kallar dig coach eller terapeut kan du göra vad du vill utan att riskera att bli anmäld. Coacher säger ofta att de behandlar ”det friska” hos människor, men hur vet de det när det inte har någon utbildning i att bedöma det? Det är problematiskt, slår Liria Ortiz fast.