– Vi funderade på om vi skulle vara på Arlanda eller här, men vi tänker att det är tufft nog för dem som måste åka ändå, säger Emrika Larsson, stödperson inom nätverket Ung i Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ingrid Eckerman, som startade nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar hösten 2016, är också på plats. Hon är kritisk till regeringens nya lagförslag om tillfälliga uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå för ensamkommande.
– Vi välkomnar möjligheten, men för att den nya gymnasielagen verkligen ska ge flera ensamkommande en ny chans måste förutsättningarna vidgas. Bland annat måste utvisningarna stoppas till dess att lagen börjar gälla och lagen bör gälla oavsett om den ensamkommande var över eller under 18 år vid beskedet om avslag, säger Ingrid Eckerman.
”Ett slag i luften”
Bland demonstranterna finns också flera unga som själva riskerar utvisning till det krigshärjade Afghanistan, bland annat Rahim Forghani, 17. Efter drygt två år i Sverige väntar han fortfarande på besked om han får stanna.
– Jag kom till Sverige den 21 november 2015, på så sätt har jag tur, säger han, och syftar på lagförslaget som, om det går igenom, utesluter alla ensamkommande som sökte asyl efter den 24 november 2015.
– Många av ungdomarna blev glada när de hörde om lagförslaget, tills de insåg att det var ett slag i luften. Det hade varit bättre om regeringen lagt kraft på att granska asylprocessen. Den är inte rättssäker. Många asylsökande får inte träffa sin advokat förrän strax innan intervjun, de vet inte vad som är viktigt att berätta. Om de sedan inte kunnat bevisa sin ålder och blir åldersuppskrivna, vilket är ett orättsäkert förfarande i sig, så bedöms deras historia ur ett vuxenperspektiv vilket ställer helt andra krav, säger Emrika Larsson.
Onsdagens manifestation är en protest mot utvisningarna, inte minst mot beskrivningen att de skulle vara frivilliga.
– Det finns ingen som åker till Afghanistan frivilligt, säger Emrika Larsson.