Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Uppmaningen har mött kritik, bland annat från Socialistiska partiet i Göteborg som i ett debattinlägg, som publicerades i ETC Göteborg, menade att tillvägagångssättet var odemokratiskt. Men Amanda Nyberg, ordförande i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän, anser att de använder sin yttrandefrihet.
– Precis som Sverigedemokraterna använder sin yttrandefrihet för att hålla mötet använder vi vår för att visa motstånd. Vi vill inte att de ska stå oemotsagda. Vi kommer att ropa antirasistiska slagord och visa motstånd, berättade hon innan mötet drog igång.
Som en högriskmatch i fotboll
Enligt polisens uppskattningar var mellan 1 000 och 1 500 personer, både SD-publik och motdemonstranter, på plats under Jimmie Åkessons tal. Inför talet hade polisen delat in torget i ett fållsystem. Närmast scenen var inga plakat eller föremål som kunde användas för att störa talet tillåtna. Trots det låg ändå buandena och de antirasistiska ramsorna som ett bakgrundsljud till SD-anhängarnas jubel när partiledaren kom ut på torget. Polisen hade stora resurser på plats.
– Det är en stor insats. Vi berättar ju aldrig exakt hur många poliser vi har på plats, men någon likställde det med en högriskmatch i fotboll, sade Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.
Att det krävdes så många poliser tyckte Jörgen Fogelklou, gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg, var ”vansinnigt”.
– Det är dina och mina skattepengar som går till detta. Jag tycker att det är vansinnigt att det krävs så mycket polisiära resurser. Demokrati är bland det svenskaste vi har, och ändå behöver vi sådana här insatser eftersom det finns en hotbild, sade han.
Han var dock inte orolig över att motdemonstranterna skulle störa mötet.
– Nej, de hörs ju knappt hit till scenen. Vi märker inte av dem.
”Ger extra spänning”
En av dem som kom för att lyssna till Jimmie Åkesson var Glenn från Mölnlycke. Han berättade att han inte kände sig orolig över säkerheten, trots de många motdemonstranterna.
– Nej, jag tycker bara att det ger lite extra spänning. Sätter lite knorr på det hela. Men jag hoppas att polisen föser bort dem som stör.
Varför är du här i dag?
– Jag vet nog ungefär vad Jimmie kommer att säga i sitt tal, men jag tycker att det är viktigt att vara på plats för att visa att han har många sympatisörer.
På andra sidan kravallstaketen stod Taher, som tog ledigt en timme från jobbet för att kunna komma och delta i protesterna.
– För mig var det självklart att ta ledigt en stund och komma hit. Jag vill se hur människor som stöder ett rasistiskt och fascistiskt parti ser ut.
Han berättar att han häromdagen fick Alternativ för Sveriges uppmärksammade broschyr med titeln ”Dags att åka hem” i brevlådan.
– Jag har bott i Sverige hela mitt liv. Ändå fick jag den för att jag har utländskt efternamn. Det får mig verkligen att må illa. Det känns väldigt jobbigt att de här partierna får så många röster.
Bra och värdigt
Enligt polisen blev omkring tre och fem personer omhändertagna under och efter demonstrationen, misstänkta för störande av allmän ordning. Christer Fuxborg var ändå nöjd med hur folk skött sig.
– Ung Vänster har fått uttrycka sina åsikter, med all respekt. Åkesson fick hålla sitt tal och jag tror att folk är nöjda där också. Det har gått bra och värdigt till.