Det är institutionen för journalistik, medier och kommunikation som bjudit in SD:s partistrateg att tala i samband med en öppen föreläsningsserie om politisk kommunikation.
– Det är viktigt att vi utbildar studenterna för ett förändrat medielandskap och det politiska landskap som de ska agera i. Mer precist ska studenterna få ta del av olika partiers sätt att se på strategisk kommunikation och hur de arbetar med det. I ett sådant sammanhang är det orimligt för oss att inte bjuda in samtliga riksdagspartier, sade Monica Löfgren Nilsson, prefekt på institutionen, i tisdags.
"Det känns otryggt"
Socionomstudenterna Najma Salad, Johanna Lundström och Nina Lindström är med bland de som protesterar utanför universitetsbyggnaden. De tycker det känns hotfullt att Richard Jomshof talar där.
– Det finns en massa studenter födda i andra länder, som är hbtq-personer eller som har funktionsnedsättningar. Hans parti driver en politik där vi inte ska finnas på samma villkor som andra, det känns otryggt, säger Johanna Lundström.
Jasmine Esfahani, som pluggar socialantropologi, har också anslutit till protesten och tycker inte att universitetet bidrar till åsiktsfrihet genom att bjuda in en SD-politiker.
– Det finns ingen frihet i rasism.
"Hade inte velat lyssna"
Vid sidan av de som protesterar står Hannah Lindgren som just kommer från en tenta i journalistik. Hade hon kunnat hade hon ändå inte gått på Richard Jomshofs föreläsning.
– Jag hade inte velat lyssna på det, säger hon och tillägger att hon har svårt att tänka sig att de som gått på föreläsningen håller med hans politiska åsikter.
Samtidigt tycker hon inte det är solklart att SD skulle portas när övriga riksdagspartier bjudits in. Richard Jomshofs närvaro har bidragit till något positivt i att folk har slutit upp för att protestera, tycker hon.
– Jag känner en gemenskap när jag ser dem, hade inte det här hänt hade jag kanske inte sett att det fanns så många som är engagerade. Det tycker jag är fördelen, samtidigt som jag tycker det är obehagligt att han är här.
Inte vågat komma
Bland de som protesterar finns en del personal. Några regndroppar faller på litteraturvetaren Therese Svensson, pedagogen Zahra Bayati och genusvetaren Juan Velasquez när de håller tal för de samlade. Men enligt Jeanette Sundhall, från genusvetenskapliga institutionen, är det många kollegor som inte vågat komma.
– Det finns ett ideal om öppenhet och inkludering på universitet och jag tror att vissa är rädda att uppfattas som att de skulle vara emot det.
Hon får medhåll av kulturvetaren Alexandra Fried som berättar att det varit viktigt för henne att ansluta sig trots det.
– Vi måste stå upp för människors lika värde. Jag tycker det är konstigt att inte fler är här.
De håller inte med om att SD borde ha bjudits in för att de andra riksdagspartierna har blivit det. Enligt Jeanette Sundhall skiljer sig SD från de övriga partierna.
– De står inte för allas lika värde och det här normaliserar den politiken.