BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Margareta Rönngren och andra toppolitiker i Umeå hade en intensiv dag under måndagen. Tidigt på förmiddagen samlades styrelsen i det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden för ett extrainsatt möte. Några timmar senare var det dags för kommunstyrelsens sammanträde. Frågan som behandlades var kontroversiell: en utförsäljning av 1 600 allmännyttiga lägenheter på Carlshem och Mariehem, till ett värde av 1,1 miljarder kronor. Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot, medan den borgerliga alliansen tillsammans med Socialdemokraterna röstade för. Fyra röster mot elva. Ärendet ska nu avgöras i kommunfullmäktige på måndag den 19 juni.
”Processen har inte gått rätt till”
Syftet med försäljningen är att få loss pengar för att bygga fler bostäder för den växande skaran med äldre i Umeå. Den tilltänkta köparen är Heimstaden. Enligt bolagets vd Patrik Hall är köpet en långsiktig investering och några hyreshöjningar kommer inte att ske i samband med ägarbytet. Men utförsäljningen och den politiska processen har fått många att reagera – både utanför och innanför kommunpolitikens skrank. Under måndagen samlades ett 70-tal Umebor vid politikernas möten för att protestera mot beslutet.
– Det här kom väldigt snabbt. Vad man än tycker i själva sakfrågan, så är det många som känner att processen inte har gått rätt till, säger Anton Karlsson, en av initiativtagarna till Folkinitiativ för folkomröstning om utförsäljningarna av allmännyttan i Umeå.
Det var i förra veckan som nyheten läckte ut. Under fredagskvällen skickade Vänsterpartiet ut ett pressmeddelande om att de misstänkte att något var i görningen, och något senare kunde VK släppa nyheten om att lägenheterna skulle säljas. Det var inte bara Umeås medborgare som blev tagna på sängen. De ledande i kommunstyrelsen och Bostadens styrelse hade kallat ledamöterna till extra sammanträden, men utan att skicka med ärendebeskrivningar eller förslag till beslut. De flesta kom alltså till mötena för att avhandla en miljardaffär utan att ha ett underlag – de fick i stället veta via media vad det skulle handla om. Miljöpartiet – som styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna – hade inte en susning före fredagen.
– Detta sätt att arbeta är under all kritik. Umeå kommun borde i stället verka för transparens, menar Gabriel Farrysson (MP), ledamot i kommunstyrelsen.
”Tycker inte slutna processen är konstig”
Efter att den planerade försäljningen hade blivit känd bland Umeborna bildades snabbt en aktionsgrupp. Anton Karlsson och Camilla Jonsson håller i planeringen för en folkomröstning och kommer att kalla till öppna informationsmöten i nästa vecka. Planen är att under sommaren och hösten samla in de 9 000 namnunderskrifter som krävs.
– Socialdemokraterna mörkar frågan helt medvetet, för de vet att många inom de egna leden inte gillar tanken på en utförsäljning. Det är ett oerhört odemokratiskt tillvägagångssätt – inga andra grupper har fått information eller möjlighet att göra sina röster hörda. Det finns inte ens en konsekvensanalys, säger Camilla Jonsson upprört.
Men kommunalrådet Hans Lindberg (S) tycker inte att den slutna processen är konstig. Han förklarar svängningen ifråga om utförsäljning av allmännyttans lägenheter med att ”den gråa verkligheten” har kommit ikapp. Kommunen är högt belånad och S är inte beredda att ta ytterligare lån för att bygga de äldreboenden som behövs. Redan den 27 februari diskuterade Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp en möjlig utförsäljning. Därefter gick S vidare tillsammans med Bostadens nya vd Jerker Eriksson och kontaktade tio bostadsbolag. Tre av dem fick lämna in bud och slutligen valde S och Bostaden ut Heimstaden. Hans Lindberg menar att utförsäljningen av lägenheterna – en tiondel av Bostadens hela bestånd – behövde behandlas med största sekretess:
– Jag tror inte att vi hade kunnat få så många intressenter om vi hade haft demonstranter utanför huset. Inga bolag hade velat gå in i den här affären om de hade mötts av banderoller.
Det är ett uttalande som får ETC Umeås ledarskribent Erik Persson att baxna.
– Det är inte ett argument. I en demokrati så aviserar ett parti vad de har för ambitioner och sedan väljs partiet av medborgarna för att genomföra det. Om man efter ett val frångår vad man tidigare sagt – dessutom i en fråga som handlar om så enormt mycket pengar – då måste man förankra det offentligt innan beslut. Jag vill använda ordet kupp i detta fall. Socialdemokraterna genomför en annan politik än den som de har utlovat. Under 2014–2015 var de tydliga med att de inte planerade några utförsäljningar, och den här politiska svängningen är faktiskt inom en mandatperiods längd.
Försäljningen av allmännyttans lägenheter har skapat en tydlig spricka inom socialdemokratin. Men kommunalrådet Hans Lindberg är övertygad om att förslaget kommer att röstas igenom i kommunfullmäktige.
En vecka innan det extrainsatta styrelsemötet på Bostaden fick ledamoten Bore Sköld (V) en mystisk kallelse. På dagordningen fanns en enda ärendepunkt om ”bolagets långsiktiga finansiering”, men inga handlingar. Bore Sköld mejlade till övriga styrelsen och krävde mer information, tillsammans med ett beslutsförslag. Förfarandet var bekant:
– När den nya vd:n för Bostaden tillsattes gick det till på samma sätt – en vecka innan fick vi en kallelse till ett extrainsatt möte, men utan beslutspunkt och inga handlingar. Och nu så händer samma sak igen. Jag hör att Socialdemokraterna har haft uppe frågan om försäljning i sin grupp sedan februari, men vi andra i styrelsen förväntas fatta beslut utan underlag och utan tid.
Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet, kallar processen för ett nytt lågvattenmärke. Hon tycker inte att de angivna skälen om sekretess är trovärdiga:
– Om man verkligen vill ha maximal utdelning när man säljer ut gemensam egendom, så har man väl ett öppet anbudsförfarande för högsta möjliga bud?
Interndemokrati har varit ett problem
Det är inte bara vänsterpartister som upprörs över hur frågan har drivits. SSU Umeå är också kritiska.
– Det interndemokratiska har varit problematiskt. Det har tagits många andra tuffa beslut i Umeå, men då har man ändå återkopplat och förankrat inom partiet först. Vi är besvikna över att vi inte fick vara med, säger Theodor Appelblad, ordförande i SSU Umeå.
Han tror att försäljningen kommer att göra det besvärligt för SSU och andra S-föreningar i den kommande valrörelsen.
– Det är vi i föreningarna som ska kampanja för partiet, men vi fick ingen chans att vara med i beslutet. Det blir svårt att knacka dörr och sedan få kritik för något som jag inte kan försvara.
”Det blir en vattendelare”
Två profilerade socialdemokrater utanför kommunfullmäktigegruppen – Anders Forss och Stellan Elebro, ordförande i Holmsunds S-förening – har i sina bloggar öppet kritiserat försäljningen och manat till intern diskussion. Anders Forss menar att en liten grupp individer inte ska kunna ändra ett helt partis inriktning:
– De stora frågan är ju om det är rätt att hävda den representativa demokratins principer, alltså om det är de folkvalda – fullmäktigegruppen – som ska bestämma, eller om frågan är så stor att den borde hemställas till hela partiet. Det blir en vattendelare.
Vilken slags debatt tror du väntar inom partiet?
– Jag hoppas och tror att det leder fram till att den här typen av händelser inte kan upprepa sig – alltså att det bildas en arbetsgrupp som jobbar fram tydliga riktlinjer för hur en fråga av den här digniteten ska behandlas framgent.
”Viktigt att pengarna stannar kvar”
Hyresgästföreningen hyser också funderingar. De har tidigare kritiserat Heimstaden för hur hyreshöjningar har gått till, bland annat i Uppsala, då boende har fått avier med summor som inte har förhandlats. Henry Magnusson som är chef för Region Norrland, säger att det är tråkigt med utförsäljningar av allmännyttan. I Luleå sålde nyligen det kommunala bostadsbolaget Lulebo 3 000 lägenheter till Rikshem. Efter försäljningen framkom att Luleå kommuns socialdemokratiska styre tänker använda 400 miljoner kronor från reavinsten till att bland annat bygga badhus. Det är inget som gläder Hyresgästföreningen.
– Vi tycker att det är oerhört viktigt att pengarna från en försäljning stannar kvar i bostadsbolaget och används till underhåll av bostäder, säger Henry Magnusson.
”Det är väljarna som bestämmer”
I Umeå ska vinsten användas för nya äldreboenden. Om lägenheterna på Mariehem och Carlshem säljs till Heimstaden, så väntar en reavinst på cirka 900 miljoner för AB Bostaden – en vinst som är skattefri eftersom köparen övertar det dotterbolag som har bildats för de aktuella fastigheterna. Kommunalrådet Hans Lindberg (S) är nöjd. Han är också övertygad om att hela S-gruppen står bakom försäljningen när frågan behandlas i fullmäktige på måndag, trots att tre socialdemokrater reserverade sig när fullmäktigegruppen hade sammanträde om frågan i februari.
– I kommunstyrelsen är vi eniga och det kommer vi också att bli i kommunfullmäktige.
Är du verkligen säker på det?
– Ja.
Men partikollegan Anders Forss efterlyser en större öppenhet – även mot väljarna.
– Det ska vi ju veta att i slutändan så är det inte vi som parti som bestämmer, utan det är väljarna som bestämmer vem det är som ska bestämma.