Ungefär 500 lägenheter ska renoveras och arbetet som sker i etapper är redan i gång. 220 namnunderskrifter har lämnats in i protest mot den planerade hyreshöjningen och ersättningsboendet.
– De har inte skickat ut någon information på till exempel arabiska. Jag har pratat med flera här som inte ens vet att detta ska ske. Vi översätter informationen nu, men det är ju egentligen Familjebostäders jobb, säger Janna Nelson som är initiativtagare till protesterna.
Under evakuering kommer många att få bo i baracker i Backa, sju kilometer bort. Familjebostäder ville sedan höja lägenhetshyrorna med 1000-1300 kronor i månaden, men efter protester har genomsnittshöjningen sänkts till 700 kronor.
– Det hade varit skillnad om de här lägenheterna hade varit rimlig standard och de till exempel hade gjort värsta lyxrenoveringarna för att vi hade velat det. Men nu ska de göra grundläggande grejer och gå från en låg nivå till en standardnivå. Det är normalt underhåll som inte vi borde behöva betala för, säger Pernilla Olsson.
”Jag trivs jättebra”
Fönstren släpper in så mycket kyla att de boende undviker att sitta i närheten på vintern. Fasaderna är slitna, dränering och radonåtgärder ska göras och tvättstugor ska renoveras upp. I vissa hus väntar stambyten, de boende ETC träffar kommer dock inte att få nya badrum eller dylikt. Daniel Mentzén poängterar att han har förståelse för att det måste renoveras. Men inte för att barackboendet kostar 3000 kronor i månaden, ungefär lika mycket som hans etta. Den som kan lösa eget boende slipper betala hyra under tiden.
– Det är billiga lägenheter här och många som bor här är invandrare, socialbidragstagare och sjukskrivna. Jag trivs verkligen jättebra i området och gillar att det inte är så hög standard eftersom jag pluggar. Det här blir en gentrifiering, det är nog inte planen men det blir en effekt. Att vi som så att säga är fattiga flyttar härifrån, säger Daniel Mentzén.
– Om det flyttar in mer medelklass här blir det mer attraktiva grannar för det nya området, säger Pernilla Olsson och syftar på nybyggena nästgårds som har slagit Göteborgsrekord i hyresnivåer.
Lena Språng på Familjebostäder menar att informationen om de planerade renoveringarna började med ett Chalmersprojekt redan 2012 och att information också har satts upp i trappuppgångarna.
– Vi har bjudit in till hyresgästmöten och godkännandeprocessen har startat. Nu kommer jag att prata med alla för att undersöka behoven inför renovering.
Fast om man inte förstår informationen så blir det svårt att veta vad som händer?
– Jag kommer att ta kontakt med varje enskild hyresgäst så som jag gjort i tidigare etapper. Om jag inte hör ifrån dem försöker jag att ringa och vi går och knackar på.
Är inte fönster som inte släpper in kylan en standard man skulle kunna kräva utan hyreshöjning?
– Jo, det är klart att man ska ha bra fönster. Men material slits ju och måste bytas ut efterhand. I alla våra projekt där vi byter fönster är det en hyreshöjning för det om du får en ökad komfort för fönstren, säger Lena Språng på Familjebostäder.
Har inte någon närmare lösning
Familjebostäder medger att det är långt till barackerna i Backa men har inte hittat någon närmare lösning.
– Rent juridiskt så är inte fastighetsägaren skyldig att ordna med evakueringsboende när vi utför renoveringar men det vill vi ju göra. Det tillhör god sed att försöka erbjuda annat boende.
Vad kostar paviljongerna?
– De är fabriksnya och kostar betydligt mer än vad hyresgästerna betalar. Hade vi kunnat erbjuda den här komforten på paviljonger till många av våra studerande som letar bostad hade de varit väldigt glada över det erbjudandet.
Hyresgästerna måste godkänna projektet, annars kan hyresnämnden få avgöra. Initialt har starttid för etappen varit satt till augusti men nu räknar Familjebostäder inte med att komma igång förrän i oktober eller november.