Nyligen larmade råd- och stödmottagningen Mika Malmö om att antalet kvinnor som säljer sex öppet på gatan i Malmö har ökat och att majoriteten av dem sedan en tid är EU-migranter. Mottagningens sektionschef Anette Edvardsson säger att Mika Malmö nu ser över hur man ska stötta den nya gruppen.
– Vi kommer att fortsätta med uppsökande arbete och riktar oss mot dem som finns på gatan. Vi ser över informationsmaterialet och ska försöka ta fram material på engelska eller rumänska, säger hon.
Mika Malmö beräknar att omkring 30 kvinnor säljer sex öppet på gatan och att tre av fyra är EU-migranter. I Stockholm och Göteborg är situationen inte ny. När en av Sveriges största traffickinghärvor någonsin nystades upp i Göteborg för ett par år sedan var det just kvinnor från Rumänien som var offer. Unga kvinnor lurades hit under falska förespeglingar och tvingades att sälja sex.
”På väg in i högsäsong”
Ett antal män dömdes för människohandel och gatuprostitutionen mattades av under en period, men nu är den tillbaka och den ideella organisationen Rosenlundsstödet varnar för en ökning under sommaren. I dag finns minst 17 kvinnor i gatuprostitionen i Göteborg, och organisationen tror att de kommer att bli fler än 20 under sommarmånaderna.
– Nu är vi på väg in i högsäsongen. Vi är mer och mer bekymrade. Vi märker att det kommer nya tjejer som vi inte har träffat tidigare, säger Nadine Bergquist, styrelsemedlem i Rosenlundstödet.
Också i Stockholm är majoriteten av kvinnorna i gatuprostitutionen sedan nära tio år tillbaka personer som inte är fast bosatta i Sverige. Till en början var det en ganska blandad grupp av kvinnor från olika länder i Europa, men sedan några år är kvinnorna från Rumänien tillsammans med en grupp från afrikanska länder som Nigeria i majoritet, enligt Pia Turesson, socionom som jobbar uppsökande på Mikamottagningen i Stockholm.
De senaste åren har organisationen sett omkring 120 kvinnor i gatuprostitution årligen. 30-40 kvinnor säljer sex regelbundet och av dem är hälften rumänskor. Fattigdom i hemlandet är en av förklaringarna till att de söker sig till Sverige.
– Men det viktigaste skälet är efterfrågan. Vi har den här situationen därför att män boende i Sverige faktiskt köper sexuella tjänster. Om de inte gjorde det skulle det inte se ut så här, säger Pia Turesson.
Rosenlundstödet upplever att situationen i Göteborg har blivit tuffare. Sedan en av kvinnorna lämnat gatan har hon utsatts för hot från hallickarna, och de kvinnor som är kvar bevakas.
– Ett tag hade tjejerna lite mer spelrum, hallickarna var inte precis bredvid hela tiden, den typen av kontroll fanns inte då. Men nu har det blivit tydligare att de är på plats, säger Nadine Bergquist.
Gängskjutningarna prioriteras
Samtidigt ligger polisens fokus i Göteborg på att lösa gängkonflikterna i staden, som lett till flera dödsskjutningar bara i år. Rosenlundstödet uppfattar det som att polisen helt har slutat att arbeta med gatuprostitutionen för att lägga alla resurser på att utreda skjutningarna. Men enligt Paavo Honkavaara, kommissarie på spaningsroteln väst, där traffickingruppen ingår, är det inte så. Han säger att polisen arbetar med ärendena parallellt. Men det finns mindre tid för gatuprostitutionen och antalet gripanden för köp av sexuell tjänst har gått ned.
– Det är olyckligt att vi inte kan jobba på alla håll samtidigt, men vi måste prioritera och myndigheten har valt att prioritera skjutningarna, säger han.
Och trots att gatuprostitutionen går upp under sommaren kommer inte polisen att öka resurserna. Tvärtom.
– Nu kommer semestertider och då går bemanningen ner till 50 procent, då har vi inte resurser att vara där om det inte händer något akut. Det kommer att påverka under semestermånaderna, säger Paavo Honkavaara.
Pia Turesson på Mikamottagningen i Stockholm säger att det är svårt att svara på om gatuprostitutionen ökar under sommarmånaderna.
– Rörligheten kanske är större på sommaren på grund av vädret, säger hon.
Hon har inte heller någon klar bild över om kvinnorna tagit sig till Sverige själva eller om de är offer för trafficking. Skillnaden mot hur det ser ut i Göteborg, där hallickarna numera ofta bevakar kvinnorna på plats på gatan, är i alla fall stor.
– Det har inte varit lika tydligt här. I Göteborg har man ju sett tredje part på plats, det gör inte vi. Sen kan man misstänka att det finns tredje part eller någon form av påtryckning eller tvång ändå, men vi har inga bevis för det, säger Pia Turesson.