Det kommunala bostadsbolaget Älvstranden Utveckling äger runt 50 lokaler längs älven i Göteborg.
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Det kommunala bolaget hyrde ut lokaler till skönhetskliniker – men lokalerna användes också för sexhandel. Nu får Älvstranden utveckling skarp kritik av stadsrevisionen i Göteborg.
– De följer inte kommunens riktlinjer, och det öppnar för oseriösa aktörer, säger lekmannarevisorn Sven Andersson.
På pappret skulle lokalerna användas som skönhetskliniker. Men i höstas uppdagades att det inte bara var skönhetsbehandlingar som utfördes på klinikerna, utan att det också förekom sexhandel. Hyresvärden – det kommunala bolaget Älvstranden utveckling – upptäckte verksamheten när de genomförde kontroller av skönhetssalonger. Men hur omfattande sexhandeln var vet inte Älvstrandens tillförordnade vd, Per-Henrik Hartmann.
– Eftersom det är en verksamhet som hållits dold är det svårt att veta de exakta detaljerna. Men vi kan konstatera att de inte har bedrivit verksamhet enligt hyresavtalet, och därför har vi sagt upp avtalen.
Styrelsen för Älvstranden utveckling fick veta att två av bolagets lokaler använts för sexhandel under det senaste styrelsemötet, i början av februari. Då hade bolaget bara några dagar tidigare fått kritik av Göteborgs kommuns stadsrevision för att kontrollen brister när det gäller uthyrning av verksamhetslokaler. Enligt revisionen innebär det en risk för att oseriösa aktörer hyr. Därmed följer man inte Göteborgs stads trygghets- och brottsförebyggande program som säger att bolag ska motverka att oseriösa aktörer kommer åt stadens resurser. Sven Andersson, lekmannarevisor som deltagit i revisionen, menar att sexhandeln på skönhetssalongerna visar på just det som revisorerna varnat för.
– Det är ett typexempel på att man inte har koll på uthyrningsverksamheten, och ett tydligt tecken på att det är dags att skärpa rutinerna, säger han.
Svårt att förhindra
Per-Henrik Hartmann håller med om att kontrollerna kan bli bättre. Men menar samtidigt att det ändå inte är säkert att de hade kunnat stoppa skönhetssalongerna från att hyra.
– Många verksamheter är väldigt förslagna. I det här fallet handlade det heller inte om organiserad brottslighet, det är inte säkert att vi upptäckt något misstänkt även om vi gjort djupare kontroller. Men självklart kan vi dra lärdom av det här och bli mer uppmärksamma på signaler som säger att allt kanske inte är vad det ser ut att vara.
Som kommunalt bolag, har ni ett särskilt ansvar för att era lokaler inte ska användas för brottslig verksamhet?
– Vi har absolut ett ansvar. Vi ska arbeta för att motverka att våra lokaler utnyttjas av oseriösa aktörer. Det tycker jag att vi gör också, men vi kan bli bättre.
Det håller Sven Andersson med om. Och även att Älvstranden har ett särskilt stort ansvar som kommunalt bolag.
– Alla uthyrare har väl ett ansvar för att hålla kriminella verksamheter borta, men ett kommunalt bolag ägs ju av skattebetalarna, och det gör det ju speciellt känsligt, säger han.
Stadsrevisionen har nu riktat en erinran mot Älvstranden. Det handlar inte bara om att kontrollen när de hyr ut lokaler är för dålig, utan också om att de inte klarat av kraven kring inköp och upphandling – något de har kritiserats för under flera år.
– En erinran är en varning, som fotbollens gula kort. Det är en ganska stark signal om att de har en rad saker de behöver åtgärda, säger Sven Andersson.