– Majoriteten är EU-medborgare. Rumäner är överrepresenterade. Men det är även en del från Bulgarien. Vissa kvinnor är där alla dagar i veckan, andra bara några timmar på fredagarna när de vet att det är rörelse, säger Maria Melkersson.
Situationen har ändrats
Den senaste tiden har situationen i Rosenlund förändrats. Det första som inträffade var att Västlänkenbygget drog igång vilket gjorde om stora delar av området till en byggarbetsplats. Det har skett i olika etapper sedan våren 2019.
– Ingångar till området stängdes av, bland annat rondellen vid Hvitfeldtsplatsen. När området blev mer svårtillgängligt försämrades tillgängligheten till området och då minskade mängden sexköpare lite, säger Maria Melkersson.
Sedan kom covid-19.
– I våras stängde nattklubbarna här omkring, nattlivet dog. Männen som annars brukar passera förbi här på väg från en krog till en annan och då köpa sex uteblev. Vi märkte att antalet torskar och kvinnor minskade och kvinnor sa även själva att de inte hade sålt till en enda. I somras, då covidläget blev lugnare, började fler röra sig här igen, men nu när covid-situationen blivit värre har det blivit färre på gatan igen, säger Maria Melkersson.
Färre köpare
Enligt henne finns det två sidor av den här förändringen. Att färre köper sex är såklart bra, men samtidigt så gör det kvinnorna som säljer ännu mer utsatta.
– Det är dubbelt. Vi som organisation vill att personer ska sluta köpa sex. Men för många kvinnor är det här det enda sättet att försörja sig. Fattigdomen försvinner inte bara. Vi brukar dela ut presentkort till matbutiker till kvinnor när det är kris och nu är det många som behöver. Kvinnorna är mer utsatta och desperata. Priserna dumpas och de kan tvingas utsätta sig för saker de aldrig annars skulle.
Den minskade rörelsen i Rosenlundsområdet kan även leda till att sexhandeln flyttas från gatan till nätet, eller in i lägenheter, vilket oftast är mindre tryggt för den som säljer menar Maria Melkersson.
– På gatan sker det här mötet, vilket gör det möjligt för den som säljer att säga nej ifall den inte känner sig trygg. Det kan man inte göra online. På gatan finns också andra personer och polisnärvaro som är ett skydd, säger hon.
Mår sämre psykiskt
Petra Malmström är socionom på Mikamottagningen, som erbjuder stöd till personer som fått ersättning för sex. Hon möter både kvinnor som säljer sex på gatan och på andra sätt och delar bilden av att coronapandemin har gjort situationen ännu mer utsatt för många av kvinnorna.
– Det vi kan se hos dem vi träffar är att det psykiskt dåliga måendet ökar. Många har haft kontakt med psykiatrin och psykiatrin stänger igen till stor del nu under corona. Jag har också hört att det inte är lika många som köper längre, vilket gör att kvinnorna kan utsätta sig för fler risker än i vanliga fall, säger Petra Malmström.
Riskerar att börja sälja sex
Enligt henne finns det även en risk för att kvinnor börjar sälja sex eftersom deras situation blivit mer utsatt som följd av pandemin.
– Det är kvinnor som blir av med jobb och förlorar inkomster som riskerar gå tillbaka i gamla mönster, eller som uttrycker att de är rädda för att de ska börja sälja sex igen, säger Petra Malmström.
Flyttat in från gatan
Redan innan covid-19 hade sexhandeln på gatan förändrats under flera års tid. När ETC Göteborg skrev om läget i Rosenlund 2014 ökade antalet som sålde sex i området, men sedan dess har utvecklingen vänt.
– Sexhandeln som sker i Rosenlund har minskat betydligt de senaste åren. Jag tror att det har mycket att göra med att det har flyttat till nätet. Men sexhandeln har också flyttat till andra delar av staden och in i lägenheter, säger Maria Melkersson.
Petra Malmström uppger också att sexhandeln i Rosenlund har minskat betydligt, men ser man på all sorts sexhandel i Göteborg är läget ungefär detsamma.
– Gatuprostitutionen har minskat under många års tid, men det är svårt att säga om det skett någon ökning eller minskning av den övriga prostitutionen. Vi på mottagningen ser inte hela omfattningen av sexhandeln i Göteborg. Men i befolkningsundersökningar där man frågar om personer byter sex mot ersättning har nivån legat stabil under flera år, säger Petra Malmström.