Socialstyrelsen motiverar sin ståndpunkt med att screening, det vill säga att en hel grupp erbjuds undersökning, skulle leda till att många män riskerar att gå genom onödiga behandlingar och överbehandling av män som har ofarliga former av tumörer.
I Skåne förbereds nu för strukturerade undersökningar av män. Någon screening är det dock inte fråga om, anser Anna-Lena Hogerud (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Socialstyrelsen har presenterat en rapport där de inte rekommenderar någon allmän screening av män mellan 50 och 70 år för prostatacancer. Vi föreslår inte heller det. Vi ser att det finns mer vi kan göra för att förbättra prostatacancervården i Skåne och vill därför införa organiserad testning av olika riskgrupper. Det är i linje med rekommendationerna i Socialstyrelsens rapport av vad vi kan utläsa, säger hon.
Besked i maj
Hur de strukturerade undersökningarna kan göras och vilka grupper som ska ingå utreds nu. Besked om vad utredningen kommer fram till kommer i maj. Enligt vad Dagens ETC erfar diskuteras ett center med mottagningar på tre platser, medan all kirurgi ska samlas på ett ställe.
– Vi ser många fördelar med att starta ett center. Vi tror att det kan ge bättre förutsättningar för kompetensutveckling och forskning. Det kommer att bidra till en mer effektiv och jämlik vård för patienterna, säger Anna-Lena Hogerud.
Screening görs idag för bröstcancer. Diskussionen om att införa screening, det vill säga att alla män inom ett visst åldersspann ska erbjudas undersökning, har diskuterats i omgångar sedan tidigt 90-tal. Det råder där skilda meningar kring om en sådan mass-
undersökning skulle bidra
till att rädda fler liv.
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform, som varje år tar 2 400 mäns liv. Det första testet för att utläsa om en man har sjukdomen är det så kallade PSA-provet, som görs genom ett vanligt blodprov.
En skillnad mellan mammo-grafi för att hitta bröstcancer och PSA-prov för att identifiera vilka som har tumörer i prostatan handlar om träffsäkerheten. I fallet med prostatacancer så vet man att många män kan ha tumörer som aldrig kommer att ge dem några besvär. PSA-provet visar bara att det finns tumörer i prostatan, men för att avgöra om de är av en farlig eller ofarlig art krävs ytterligare undersökningar.
Vill ha mer forskning
I sitt besked pekar Socialstyrelsen på att screening med PSA-prov kan leda till att många män med ofarliga tumörer skulle behandlas. En konsekvens av överbehandling är att män i onödan skulle drabbas av biverkningar av behandlingen, vilket är risk för inkontinens och impotens. Myndigheten anser därför att mer forskning krävs, innan det kan vara aktuellt med screening.