BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Aktionen gäller framför allt äldre kvinnor då det är de som är mest utsatta.
– Det är ofta kvinnorna som lever längst och som blir ensamma med tiden. Det är också de som i många fall har den lägsta pensionen. Förutom låga pensioner kan de lida av både ensamhet och depressioner. Effekten av det är sämre hälsa och att de belastar vården mer än de annars skulle, säger Susanne Björkenheim.
Uppropet innehåller två krav: Att bostadstillägget för pensionärer höjs och att det byggs fler trygghetsboenden. Det första kravet riktas mot regeringen medan det andra gäller Malmö stad, där man får köa minst två år för en plats i trygghetsboende. För en bostad i något av stadens seniorboende, som är öppna för dem som är 55 år eller äldre, får man i vissa fall köa i sju år.
"Vi ska titta på det"
Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för bland annat vård och omsorg, håller med om att det finns ett behov av fler boenden för äldre.
– Vi ska titta på det. Trygghetshotellet, som bara har plats för 350 personer, ska avvecklas och vi kommer att se om de pengarna gör bättre nytta i en satsning på trygghetsboende, säger hon.
Men för den som vill komma till ett trygghetsboende, som är öppna för dem som är 70 år eller äldre och som klarar sig med hjälp av hemtjänst, är inte bara kötiden ett problem. På ett trygghetsboende har man tillgång till mer service och gemensamma lokaler, vilket innebär att hyrorna också är högre.
– Vi har ibland haft svårt att hyra ut de lägenheter som finns i trygghetsboenden, för att hyrorna upplevs som för höga, säger Krister Hjelm, chef för Boplats syd.
Positiv respons
En höjning av bostadstillägget har enligt kvinnorna bakom uppropet både underlättat för kvinnor med låg pension och haft en positiv effekt på bostadsmarknaden i stort.
– Många äldre sitter i dag i stora lägenheter med låga hyror. De väljer att bo kvar eftersom de inte har råd med de högre hyrorna i nyproducerade mindre lägenheter. Detta gör att man aldrig genererar den effekt som nyproduktionen av lägenheter ska leda till, där stora och billiga lägenheter frigörs, säger Elsa Hansson.
Responsen på kvinnogruppens aktion har varit positiv, där många har stannat för att prata och skriva under.
– Det är många i åldern 15 till 25 år som är intresserade. De stannar och berättar att de känner till problemen, då deras far- och morföräldrar har svårt att få pengarna är räcka till. Det är glädjande att medvetenheten om hur det ser ut i samhället har nått ner även till de yngsta, säger Gunilla Anderberg.
Kvinnorna genomför sin aktion i medvetande om att de inte är de själva, utan snarare kommande generationer som kan ha nytta av att de sprider information om hur situationen ser ut för många.
– Våra pensioner är väl som de är, det är inget de lär ändra på så snabbt. Men jag tänker på kommande generationer, där många unga aldrig kommer upp i någon heltidssysselsättning. Om de ska kunna leva på sina pensioner måste något göras, säger Elsa Hansson.