– Man kan ha ohälsa på olika sätt. Det har visat sig att hälsoproblem och sjukdomar som inte ger upphov till fysisk smärta kan människor ofta hantera ganska bra, om man bortser från psykiska sjukdomar som exempelvis depression, som per definition leder till att man blir olycklig, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Just när det gäller kroppsliga besvär så anpassar man sig i regel ganska snabbt till dem.
Andra myter som ofta dyker upp handlar om att ungdom och rikedom är förknippat med lycka, men det stämmer inte heller. Läs mer om det i listan över vanliga myter här intill.
Filip Fors menar att det kan vara ett problem att människor har felaktiga uppfattningar om vad som skapar lycka. Han säger att människor generellt tenderar att förstora sakers betydelse för den personliga lyckan, och att det är lätt att haka upp sig på en enda sak. En person kan ha bestämt sig för att om den bara lyckas få ett välbetalt jobb så kommer alla andra problem i livet att försvinna. En annan kan vara helt fokuserad på att hitta kärleken.
– Man kan bara tänka på en sak i taget och tänker att det är just den saken som avgör min lycka. Man glömmer bort att det i själva verket är många saker som var för sig kan påverka känslan av välbefinnande lite grann, säger han.
Rikta uppmärksamheten mot andra
Filip Fors råd till den som vill öka känslan av välbefinnande är att försöka ha en mer fysiskt och socialt aktiv fritid. Forskning om hur psykisk sjukdom kan behandlas visar att aktivering är ett effektivt sätt att mota bort nedstämdhet.
– Börja promenera eller hitta någon annan aktivitet som du själv tycker är rolig. Sociala aktiviteter är också bra. Att försöka umgås mer med familj, släkt och vänner. Om man känner sig ensam så kan man engagera sig i en förening så att man blir mindre ensam. Forskningen visar att man mår bättre av att rikta uppmärksamheten mot andra om man mår dåligt. Om man fokuserar för mycket på sig själv är det lätt att fastna i negativa tankar, säger han.
En annan viktig faktor är att hitta en sysselsättning man gillar.
– För de som arbetar upptar jobbet en stor del av livet och om man är pensionär eller arbetslös är det bra att hitta en sysselsättning som känns meningsfull så att man får stimulans, säger han.
Han tycker också att det är bra att hålla i huvudet att det inte är så lätt att förändra sin lycka. Det är ingenting som händer över en natt.
– Det finns ingen enkel metod som gör att man blir lycklig. Det tar ofta lång tid eftersom att det handlar om att förändra invanda mönster av tankar och känslor. Om man har lätt för att brusa upp och bli orolig kan det inte gå över på en natt. Man får utgå från att man får acceptera läget och sedan försöka träna på att inte ta saker så hårt, i den mån det går.