– Det har helt enkelt inte varit ett alternativ. Framför allt inte här i Stockholm och med den politik de borgliga för här, säger hon.
Det är flera saker som bidrar till hennes skräck, som smärtan och kontrollförlusten. Men det första hon nämner är förlossningskrisen.
– Och den verkligen blomstrar, i sin fulaste form, där man utnyttjar barnmorskor på ett fruktansvärt sätt.
Team på fyra barnmorskor
När hon sedan blev oplanerat gravid övervägde hon att flytta hem till Västkusten. Det kändes tryggare att vara gravid och föda där. Skräcken tilltog ytterligare när det dessutom stod klart att hon skulle vara helt ensamstående ända från början.
– Men så tipsade en vän mig om det här projektet, så jag sökte det. Sen när jag förstod vad det verkligen går ut på blev det tvärtom, det är det som har fått mig att stanna i Stockholm.
Projektet Min barnmorska startade 2018 på Karolinska Huddinge med sex barnmorskor. Idag är de 17 stycken, utspridda på tre mottagningar. I förra veckan kom beskedet att projektet förlängs, och under 2022 kommer det bli en del av vårdvalet.
– Tryggheten är inte bara en upplevd känsla, vi ser redan nu effekter av metoden som bland annat färre barn som föds för tidigt och färre planerade kejsarsnitt. Vi har inte sett några negativa effekter för mamma och barn av modellen, säger omvårdnadsansvarig barnmorska Mia Ahlberg i ett pressmeddelande.
För Stella Grimberg har projektet gjort hela skillnaden. Hon har haft ett team på fyra barnmorskor som har följt henne, lärt känna henne och engagerat sig i vad som är viktigt för att hon ska känna sig trygg i sin graviditet och med sin förlossning. Det har gjort att hon känner sig trygg i att hon kommer få den vård som krävs.
– En stor del av rädslan är helt borta. Nu kommer ju någon att komma till mig och sedan vara med mig tills mitt barn är fött. Det har eliminerat den skräcken.
När Stella Grimberg går in i latensfasen, den första delen av förlossningen då kroppen förbereder sig inför den aktiva fasen, kommer en av barnmorskorna i teamet att komma hem till henne. Barnmorskan kommer sedan vara med under hela förlossningen, och även den första tiden efteråt.
– Det är enormt betydelsefullt. Även under efterbehandlingen kan man behöva stöd, till exempel med amningen eller att bli hörd om eventuella skador. Vi har till och med pratat om vilken tråd jag vill bli sydd med om jag måste sys.
Inte lika rädd längre
Även om någonting skulle hindra möjligheten för Stella Grimberg att få ha en av sina barnmorskor med sig känner hon sig inte lika rädd längre. Hon vilar i att vården gjort allt de kunnat för att minska riskerna.
– Om det skulle hända någonting kring mig, då är krisen precis så allvarlig som jag är rädd för. Då får jag hantera det och lita på dem som står i rummet med mig.